Skip to content

Angela: “Tänu programmile sain aru, mida ma oma kehale teen, kui pean rangeid dieete”

Programmi esimesel päeval panin oma kaalunumbrid ja ümbermõõdud exceli tabelisse, mida uuendasin igapäevaselt. Nii põnev oli jälgida, kuidas esimesest päevast alates hakkasid tabeli graafiku jooned allapoole liikuma. Mõistan nüüd, et see, millega ma toidan oma keha igapäevaselt, ei mõjuta ainult minu füüsilist välimust, vaid on ülioluline ka minu enesetunde ja tervise seisukohast. 

Angela kaotas 8-nädalga 5 lisakilo.

Oma kehakaalu suhtes olen olnud pea terve elu väga kriitiline, kuna mul oli ettekujutus, millise kaalunumbri juures olen ma ilus, vastuvõetud  ja armastusväärne ehk siis standardile vastav. Olen olnud alates noorest east sportlik, kuid kui ülehindad jooksurajal kulutatud kalorite hulka ja alahindad söödud kalorite hulka, siis hiilivadki üleliigsed kilod vaikselt ligi. Jah, ma ei ole ülekaaluline, kuid üleliigseid kilosid oli minu silmis piisavalt, et peeglist möödudes öelda endale midagi inetut, halvustavat ja alavääristavat. 

Olen pidanud erinevaid dieete, proovides ära kõik populaarsed ja mitte nii populaarsed dieedid/toitumiskavad, nipid ja trikid. Muster kordub aastast aastasse, kus võtan end mingiks ajaks kokku, kaotan kaalu ja seejärel astun vanasse mugavustsooni ning kilod tulevad tasapisi tagasi ning tavaliselt isegi paari lisakiloga.

Mäletan seda hetke, kui nägin Instagrammis Toitumisnõustaja+ programmi reklaami, olin selleks ajaks igasuguse lootuse küll kaotanud, kuid kuidagi jäi see kummitama ja hakkasin lugema teiste edulugusid. Mäletan, et mõtlesin, et need on raudselt väljamõeldud ja mina ei suudaks seda nagunii teha. Vaatasin ka blogipostitusi, lugesin teiste osalejate tagasisidet ning googeldasin, mida üldse tähendab “veresuhkru tasakaalustamine”.

Angela peale programmi läbimist

Lõpuks jõudsin siiski otsusele, et olgu, annan endale veel ühe võimaluse ja osalen programmis. Usku mul endasse ei olnud, kuna minevik on näidanud, et suudan ikka ja jälle end alt vedada – kaal ei kuku nii kiirelt kui soovin, ma ei ole järjepidev, ei saavuta soovitud kaalu vms.  

Alustasin siiski kahtlustest hoolimata programmiga ja avastasin kohe rõõmuga, et mulle sobis väga selle programmi ülesehitus. Toitumisnõustaja Elise poolt oli iga nädal uus ca tunnine koolitus uue toitumisalase teemaga (valgud, rasvad, suhkrud vms), mida sai vaadata endale sobival ajal. Elis seletas väga hästi ära, mida, millal ja miks süüa.

Tänu sellele programmile sain lõpuks aru, mida ma oma kehale teen, kui ei ma ei toitu tasakaalustatult või kui pean rangeid dieete. 

Mulle väga sobis, et selles programmis ei olnud ette antud kindlat menüüd. Panin oma menüü ise enda jaoks kokku ning kui mõtteid said otsa, ammutasin inspiratsiooni Toitumisnõustaja+ retseptide hulgast. Kartsin natukene, et äkki uued maitsed on harjumatud, aga just vastupidi, väga head söögid on! Olen eriti tänulik selle eest, et programmist saadud tarkused jäävad minuga kogu eluks ning oskan ka edaspidi väljaspool kodu (reisil, restoranis, erinevatel üritustel) teadlikumalt ja ennast toetavamalt süüa. Saan nautida väljas söömist ilma, et peaksin süümepiinu tundma. Samuti ei pea muretsema, et kui mõni äpp ei tööta, siis ma ei tea, mitu grammi kapsast ma täna süüa võin. 

Üldse oli selles programmis püsimine kuidagi lihtne ja pingevaba.

Programmi esimesel päeval panin oma kaalunumbrid ja ümbermõõdud exceli tabelisse, mida uuendasin igapäevaselt. Nii põnev oli jälgida, kuidas esimesest päevast alates hakkasid tabeli graafiku jooned allapoole liikuma. Eks see andis ka natukene lisamotivatsiooni, et vaadata, kas järgmise nädala kaalukõverad on ikka allpool võrreldes eelmisega. Programmis kaotasin kokku peaaegu 5 kg ning igalt poolt vähenesid ka sentimeetrid (kõhu piirkonnast koguni 10 cm!). Minu silmis on see fantastiline tulemus!

Mainisin, et mul on väga lihtne kukkuda tagasi vanade harjumuste küüsi, siis siingi pean tõdema, et peale programmi lõppu oli mul nädalake, kus vanad harjumused minust võitu said. Ühel päeval taipasin, et programmi jooksul ei tundnud ma ennast kordagi nii halvasti, kui selle nädala jooksu, kus tagasi vanade harjumuste küüsi langesin. Ma tundsin end kuidagi rahutuna, närvilisena ning sees oli mingi kummaline ärevus. Lisaks tekitas ebaregulaarne söömine meeletuid isusid, millele ma ei suutnud vastu panna.

Kui viimastel aastatel on palju kirjutatud emotsionaalsest söömisest, et mingi isu tekkimisel peaks analüüsima, mis isu tekitab, siis mina ei suutnud kunagi välja selgitada ühte või kahte käivitajat. Sõin, kui olin väsinud, rõõmus, kurb, tööd oli liiga palju, tööd liiga vähe, peale positiivse elamuse kogemist jne. Seega, mul ei olnud seda ühte käivitajat, millega oleksin saanud tööd teha. Tänu 8-nädalasele programmile taipasin, et tegelikult tekkisid mul isud veresuhkru kõikumisest. 

Tänu Toitumisnõustaja+ programmile tunnen end üle hulga aja lõpuks jälle oma kehas õnnelikuna, tagasi on tulnud eneseusk ja teadmine, et mul on edaspidiseks eluks head nipid, kuidas toituda, et mu igapäevane energiatase oleks kõrgem. Tean, mida teha selleks, et saavutada hormonaalne tasakaal ja kuidas vältida söömismaratone.

Tean ka, kuidas toituda nii, et mul oleks kergem olla ning kaalunumber oleks väiksem. Mõistan nüüd, et see, millega ma oma keha igapäevaselt toidan, ei mõjuta ainult minu füüsilist välimust, vaid on ülioluline ka minu enesetunde ja tervise seisukohast. 

Uskumatu, et kaalu on võimalik langetada ka nii, et ei pea kõiki oma ampse kaaluma. Tegelikult ei juhtu midagi, kui 25g paprika asemel sööd ka 38g. 8-nädalase programmi teadmisi on nii lihtne meeles pidada ja rakendada. Kindlasti muutus tänu programmile minu suhtumine toitu ja tunnen, et lõpuks ei valitse toit minu üle, vaid mina tema üle. Tean nüüd, millal ja mida süüa.

Lihtsam on selline toitumine võtta oma elustiiliks, kui su kõrval on inimesed, kes seda toetavad ja kaasa tulevad. Olen väga tänulik oma abikaasale, kes oli mulle igal sammul toeks, kes tuli kaasa suhkruvaba kuu väljakutsega ning võttis omaks suurema nurinata uued toitumisharjumused ja uued maitsed/road. 

Angela koos abikaasaga

Edaspidi proovin järgida Eliselt ja Sibillalt saadud nõuandeid ning tean, et ükski toit ei ole hea või halb, olulised on teadmised, kuidas oma veresuhkrut tasakaalus hoida ning muidugi ka järjepidevus. Sain tänu programmile aru, et mõni pitsatükk või jäätis ei tee minu püüdlusi mõttetuks, kui toitun enamuse ajast tervislikult.

Ma ei oska sõnadesse panna, kui tänulik sellele programmile olen. Seda peaks päriselt ka õpetama juba koolipingis!

Minu soovitus Teile on kindlasti liituda Toitumisnõustaja+ 8-nädalase programmiga ning loobuda kiirdieetidest. 
Te ei kahetse!


Kui ka Sina soovid oma toitumisharjumusi parandada, saada toitumisest uusi olulisi teadmisi ning tervislikult kehakaalu langetada, siis oled oodatud meie vaieldamatult kõige populaarsemasse 8-nädalasesse veresuhkru tasakaalustamisel põhinevasse toitumisprogrammi!


Ole ise enda edulugu!

Liitu meiega SIIT.