Skip to content

Eduka ja püsiva kaalulangetuse saladus?

Toitumisnõustaja Elis Nikolai-Vendla

Toitumisnõustaja ja -terapeudina olen nõustanud ja koolitanud toitumise vallas üle tuhande inimese ning tänu sellele on mul tekkinud päris hea ülevaade, mida siis päriselt selleks teha, et kaotada edukalt kehakaalu, hoida tulemusi ning vältida alatiseks seda dieeditamise nõiaringi. 

Eks kaalu langetamiseks on ju palju erinevaid viise, aga kohe kindlasti ei ole kõik nendest tervislikud ega mõistlikud. Põhjus, miks tihti pöördutakse just nende viiside poole on see, et need lubavad meile KIIREID tulemusi ning pakuvad meile võimalust ise võimalikult vähe mõelda. Kõik on ju must-valgelt paberil kirjas ja kui kõike 100% jälgida, siis peaks minema täpselt nii nagu soovid. Aga mis saab siis, kui see dieet/kava on läbi? Kui ei ole enam kõik must-valgelt grammi täpsusega ette kirjutatud? Just siis on see hetk, kui tegelikult on jube lihtne tagasi vanade harjumuste juurde minna ning samal ajal tunda end taaskord justkui läbikukkujana.

Samas, kui oleks ainult ainult ÜKS saladus või nipp, mis aitaks inimestel edukalt kaalu langetada ja seda ka hoida, siis oi kui väärtuslik see oleks! Ehk isegi kallim kui kuld.. 😉  Pean Sinu kurvastuseks ütlema, et seda ühte, alati 100% toimivat nippi lihtsalt ei ole ja just seetõttu ei ole edukas kaalu langetamine tegelikult nii lihtne, sest kui see oleks, siis teeksid seda ju kõik.. Samas olen kindel selles, et kaalulangetus ei pea olema ka väga raske, tüütu ja ebameeldiv, aga tihti võib see ilmselt nii tunduda. 

Millised on siis minu arvates eduka ja püsiva kaalulangetuse saladused?

1. Kõige alus on teadlikkus. Kui me ei tea MIKS me midagi teeme ja KUIDAS seda teha, siis kuidas me üldse saame seda teha? Ma olen kohanud palju inimesi, kes on läbinud oma elu jooksul mitmeid dieete, pidanud kinni toitumiskavadest, proovinud muid alternatiivseid võtteid, aga siiski ei tea nad täpselt, miks nad seda päriselt üldse teevad (lisaks soovile kaalu langetada), mis see tervislik toitumise siis on, millest toit tegelikult koosneb ning miks on mõned toidud meile paremad kui teised. Ma siiralt usun, et on väga oluline enda jaoks see kõik selgeks teha, sest vastuolulist infot on meeletult palju ning selle sisse on väga kerge ära eksida. Tervislik toitumine ei ole ainult kana ja lillkapsa söömine – see on palju rohkemat!

2. Head harjumused on edu saladus. Harjumuste loomine võtab aega, ma julgeks väita et vähemalt 1-2 kuud. Kui aga hüpata ühest lühiajaliselt dieedist/lahendusest teise, siis ei jõuagi head harjumused tekkida. Just nende harjumuste loomine ongi paljude inimeste jaoks see suurim komistuskivi, heade harjumuste loomine ei ole ilmtingimata nii lihtne ning kohe kindlasti ei ole heade harjumuste loomine järjekordne “kiire lahendus”. Küll aga on see kohe kindlasti seda väärt! Panustada oma elust paar kuud, et luua head toitumisharjumused ning saada päriselt teadlikuks, on kindlasti üks parim investeering, mida kunagi teha saad.

3. Mõtteviisi muutmine. See, kuidas me millestki mõtleme, on minu arvates olulisem, kui see, kuidas me midagi teeme. Seoses teadliku ja tervisliku toitumisega on negatiivsed mõttemustrid kiired tekkima. Selles võivad olla süüdi kõik need kavad ja dieedid, mille läbimine pole õnnestunud või mis on tundunud liiga rasked ja piiravad, samuti lapsepõlv ning sealt kaasa tulnud arusaamad ja halvimal juhul isegi traumad. Süüdi võib olla ka sotsiaalmeedia, mida jälgides võib tõepoolest tekkida arusaam, et selleks, et olla ideaalses vormis tuleb süüa ainult lehtsalatit ja keedukana või siis tuleb oi kui rangelt kaloreid lugeda, sest ainult kaloreid on need, mis “loevad”. 🙂
Tegelikult see muidugi nii ei ole. Kui mõistame täpsemalt, mis see tervislik toitumine on, kuidas mõnusalt ja püsivalt kaalu langetada ning loome head harjumused, siis võib väga vabalt juhtuda see, et õpime tervislikku toitumist armastama. See muutub meie jaoks lihtsaks, meeldivaks ning meie elu tavaliseks osaks.

4. Unusta palun “kõik või mitte midagi” mentaliteet, sest see ei vii väga kaugele. Ehk oled ka ise endale korduvalt lubanud, et nüüd ma hakkan ülitublilt toituma, ma jätan välja selle ja tolle ning luban, et ei kaldu oma plaanist kordagi kõrvale! Kas kõik või mitte midagi, eks!
Küll aga on sellisel juhul väga lihtne esimese apsaka peale koos trummiga ka pulgad minema visata ning lisaks tunda end jälle läbikukkununa. Just siis on mõtted sellest, et ehk see tervislik toitumine ei olegi Sinu jaoks, väga kerged tekkima.

Tervislik ja maitsev Chia-mango puding. Retsepti leiad Toitumisnõustaja+ retseptikogumikust.


Kinnitan Sulle, et heade ja püsivate tulemuste saavutamiseks ei pea olema 100% ideaalne, vaid peab olema järjepidev. Järjepidevus on lisaks kõigele eelnimetatule eduka ja püsiva kaalulangetuse olulisim saladus.

Seega, tegelikult ei olegi ehk ilmtingimata kõige olulisem see, mida ja kui palju me sööme, vaid hoopis see, kas me päriselt saame aru, MIKS võiks teadlikult toituda ja KUIDAS siis seda teha nii täna, homme kui ülehomme. Ehk on olulisem hoopis oskus vaadata toitumist veidi suuremalt, teha häid teadlikke valikuid iseseisvalt ning ELUKESTVALT ja selle juures õppida tervislikku toitumist armastama ning matta maha kõik negatiivsed mõttemustrid, mida endaga kaasas kanname.

Kui soovid avastada enda jaoks kõik need eduka ja püsiva kaalulangetuse saladused ning unustada alatiseks lühiajalised lahendused, siis tea, et oled südamest oodatud liituma ainulaadse 8-nädalase heade harjumuste ja kaalulangetus-programmiga. See võib olla elumuutev.

Loe lähemalt programmi lehelt.