Skip to content

Karmeni tervisetee lugu: “Muutunud on palju, lausa eluliselt palju!”

“Minu enesearmastus ja enesekindlus on tänu programmile märkimisväärselt paranenud, minu eneseusk on muutunud tugevamaks ning kehapilt ja hakkamasaamine nii tervise mõttes kui ka üleüldiselt, on palju parem.”

Sügisel, 2022. aasta oktoobris toimus Toitumisnõustaja+ Suur Tervisepäev. Kahjuks ei saanud kuulata kogu päeva esinejaid, kuid need osad, mida kuulasin, olid väga inspireerivad ja õpetlikud, kuid ka siis ei teinud veel seda sammu. Olen enda arvates kogu aeg tervislikult toitunud ning ei arvanud, et sellest 8-nädalasest programmist midagi nii uut ja vajalikku teada saan, et see ära tasuks. 

Olles tervise teemadega pea pool aastat ennast järjest enam kurssi viinud ja enda arvates tervislikult toitunud, tekkis siiski kaalutõus, näonaha olukord läks kehvemaks, stressitase tõusis, töökoormus suurenes ja kuigi enda arvates teadsin, mida pean tegema, ei tulnud need muutused ja uued harjumused mu ellu püsivalt ning üksi teadmisi praktikasse panna ei olnudki lihtne.

Karmen peale 8-nädalase programmi läbimist

Käesoleva aasta märtsikuus sain võimaluse organiseerida kollektiivis koolituspäeva, kuhu oli vaja leida juurde üks lisaesineja ning sain võimaluse kutsuda Elise oma teadmisi jagama. Kui Elis tõi oma lühikeses, kuid informatiivses tunnis välja suhkrute ja süsivesikute osa, selle mõju päevasele energiatasemele ja hormoonidele, „klikkisid“ mul kõik varasemalt omandatud teadmised ja kehalised kogemused niivõrd, et otsustasin Toitumisnõustaja+ programmile võimaluse anda. Tundsin, et olen valmis veel enam pühenduma ning pidin tõdema, et mul on veel palju mida enda juures tundma õppida, katsetada ja olla õpetatav ka uute teadmistega. Samuti tuli tunnistada, et kui ma üksi ei oska neid varasemaid teadmisi püsivalt ellu rakendada, siis lootsin, et programmis osalemine on see, mis annab järjepidevuse koos teha ja end fookuses hoida.

Kõige suurem muutus, mida enda puhul võin öelda on see, et TERVISLIK toitumine ei võrdu TEADLIK toitumine ning seda teadlikkust toitumise, toiduainete, toitainete toidulisandite, nende kõigi omastamise ja ka kvaliteedi, kehapildi, enesetunde, une, meeleolu, energiataseme jne osas on muutnud palju, lausa eluliselt palju.

Lisaks toitumisprogrammile tegin ka toidutalumatuse testi ning programmist saadud teadmiste, nädalate kaupa jooksvate teemade ja testist saadud tulemuste põhjal hakkas küll aega nõudev, kuid vägagi põnev katsetamine. Programm ise oli lihtne ja kergesti jälgitav, kuid kuna tegin ta toidutalumatuse testi, siis andsin võimaluse ka sealsete tulemuste põhjal uutele muutustele enda valikutes ja poenimekirjas. 

Ei ole olemas ühte kindlat toitu/viisi/teadmist, mis töötab kõigi puhul, vaid minu arvates on kõige selle uue teadmise ja katsetamise puhul oluline enesetunne ja muutustele võimaluse andmine ning nende tajumine. Samuti ei tohiks ühegi muutuse alguse või eesmärgi seadmise põhjuseks olla kehakaalu langus vaid enesetunde, meeleolu ja kehapildi ehk enesearmastuse ja eneseusu parandamine.

Kehakaalu langus võiks olla selle kõige positiivne „side effect“, kui naine õpib tundma oma keha, emotsioone, toitu mis sobib, mis toidab ja annab energiat või mis vastupidi tekitab kehas raskust ning ebamugavusi.

 

Tervislik toidutellimuse valik

Minu keha ja kehapildi juures muutus palju. Õppisin tundma, mis on teadlikult tervislik minu keha ja minu elustiili jaoks. Kuidas toetada enda tervist ja tervenemist seest poolt ning kuidas suurendada keha vastupanuvõimet. Samuti õppisin kui palju võivad muutuda maitse-eelistused ja üleüldised valikud. Milline on minu jaoks terve kehapilt ja enesetunne ning kuidas minu, kui naise keha hormoonide, suhkrute, toidulisandite jne endale pakutava toidu koosmõjul toimib. Kuidas mõjutab uni ees ootavat päeva ja kuidas mõjutavad päevased tegemised, endale tähelepanu pööramine, aja võtmine, valikud toidus ja suhtumine mu uinumist ja und taaskord möödunud päeva õhtul. Kuidas üks väike nüanss seob kõik tervikuks.

Samuti õppisin, kuidas on võimalik enda valikutele ja uutele harjumustele kindlaks jääda olenemata ümbritsevast keskkonnast. Näiteks, kuidas teha endale paremaid valikuid ja jääda endale kindlaks kolleegidega sünnipäeva või lõuna lauas. Ikka küsiti kas olen dieedil või kui teatakse programmis osalemisest, siis öeldi, et olen tubli, et suudan jälgida. Tegelikult ei tundnud ma aga kordagi, et piiraksin ennast millegagi või keelaksin endale teatud toite. Minu jaoks oli olulisem minu enda enesetunne pärast toidukorda.  Samuti teadvustasin üha rohkem, et sündmusel koos veedetud aeg ja toidust saadav emotsioon ei pea olema seotud. Ma võin nautida seltskonda tehes endale paremaid valikuid ja tundes ennast seeläbi veel kordades paremini.

Tervislik toidukord reisi ajal

Palju muutus ka minu une kvaliteet. Päevane energiatase muutus toitukordade ja vahepaladega järjest ühtlasemaks. Hommikuti ärgates tundsin end värskemana, pealelõunase kohvi ja magusa vajadus kadus, õhtul koju jõudes enne õhtusööki ei snäkkinud kõhtu täis, vaid sõin korraliku toidukorra ning samuti oli lihtsam õhtuti uinuda ega pidanud und ootama. Hilisõhtused isud ei pannud mind magusa või lisa võileiva järele haarama vaid mõistsin, et tuleb ehk vedelikku rohkem tarbida või väsimust märgata ja õigel ajal magama minna.

Olen näinud kõrvalt erinevaid naisi harrastamas erinevaid (ja väga äärmuslikke) dieete, kuid nende tulemuste ja harjumuste jäämine ei ole olnud püsiv. Olles saanud üha rohkem teadlikuks naiste hormonaalse tasakaalu osas ja saanud enda peal tunda nii positiivset kaalulangust läbi hea ja energiast pakatava enesetunde, oleks mul endast kahju dieetidega kaasnevate äärmuste ja piirangutega piiritleda. Minu jaoks on nii kehaliselt, emotsionaalselt kui energiliselt saadud positiivne kogemus ja tunne palju suurema väärtusega, kui kaalunumber jalgade all.

Kiirdieeti võrdleks mina kiir- ja rämpstoiduga. Sealt saadav ja otsitav „laeng“ on üsna kiire ja mõistusele positiivne, kuid selle tulemus kehale kahjustav ja kurnav kogemus, ega üldse mitte püsiv. Mina usun tänaseks, et vastupidi – pannes enda mõistuse mõneks ajaks olukorda, kus on vaja keskenduda ja pühenduda ja võibolla ka uute toitumisalaste teadmiste rakendamiseks vaeva näha – on garanteeritud hea enesetunne, positiivne kehaline kogemus ja energia suurenemine, mille mõju toimib kehale parema õppetunnina ja on palju püsivam ning eluliselt kasulikum pikemas ajas ka üldises elukvaliteedis.


Kui mult on küsitud, et miks programmis osalen, et mul ei ole ju ülekaalu või kas on ka kasulik, siis alati on tulnud esimene sisemine tunne vastata, „ma tahan“. Ma tahan õppida, areneda ja millegi pärast on teatud programmid/väljakutsed või teemad mind mingist hetkest üha enam kõnetanud. 

Pean tunnistama, et kõige enam meeldis mulle Toitumisnõustaja+ 8-nädalase teekonna juures see, kuidas see programm mind üllatas – oma lihtsuse, kuid samas selles saadavate teadmiste ja märkamiste hulga juures

Arvan, et selleks, et programmis edukas olla, on oluline õige häälestus ning eelnev eesmärgi seadmine. Jättes võimaluse olla õpetatav, on ka tulemused kiiremad ja positiivsemad tulema. Samuti meeldis väga toetav ühtne grupp ning eredalt jäi meelde ka külalisloengutest saadav teave nii toidulisandite kui emotsionaalse söömise kohta. Lisaks oli huvitav tõdeda, et kuigi tegin ka varasemalt enda toitudest pilte, siis on olemas palju toetavam äpp, mis koondab ühe päeva kokku ja on sellega on võimalik palju lihtsamalt nö toidupäevikut pidada või tagantjärgi analüüsida, kui midagi mõjus hästi või tekitas kehva enesetunnet.

Karmen peale 8-nädalase programmi läbimist

Mina soovitan programmi absoluutselt kõigile ja eriti naistele. Tean enda kogemusest, kui palju taustal olevat pinget ja muret saab enda elus vähendada ka juba väga väikeste muutuste põhjal. Toit, emotsioonid, energia, hormoonid, eesmärgid, unistused jne on omavahel tugevalt seotud ning toidul on meie igapäevases toimimises väga suur roll. Toit on nii sügav ja peamine vundamendi osa ning kui üldse elus millelegi tähelepanu pöörata, on minu jaoks esmalt endale pakutav toit. 

Tunnen, et toitumise ette võtmine nii lihtsal viisil, kuid nii pühendunult, on minu edasises elus ja saavutustes uue tähendusega, minu baasvundament ja tugi. Minu enesearmastus ja enesekindlus on märkimisväärselt paranenud, minu eneseusk on muutunud tugevamaks ning kehapilt ja hakkamasaamine nii tervise mõttes kui ka üleüldiselt, on palju parem.

Olen siiralt igapäevaselt enda üle uhke, ega lõpeta enese tundma õppimist ja olen tänulik Elisele, kes on sel teekonnal toeks olnud.

Kui ka Sina soovid oma toitumisharjumusi parandada, saada toitumisest uusi olulisi teadmisi ning tervislikult kehakaalu langetada, siis oled oodatud juba peagi algavasse ainulaadsesse 8-nädalasesse veresuhkru tasakaalustamisel põhinevasse toitumisprogrammi!

Liitu programmiga juba täna, sest soodushind kehtib veel vaid pühapäeva südaööni!


Ole ise enda edulugu!

Liitu meiega SIIT.