Skip to content

6 nippi, kuidas grillihooaeg tervislikumalt vastu võtta

Grillimine on suurepärane viis suve nautimiseks, kuid ka grillida on võimalik veidi kergemalt! Siin on mõned näpunäited, kuidas grillihooaeg tervislikumalt ja oma seedesüsteemi vähem koormates mööda saata.

Kas teadsid, et arbuusi söömine pärast rasvasemat liha võib tekitada raskustunnet kõhus?

  • Vali kergem valguallikas

Lisa oma grillmenüüsse ka kergem kanaliha ja miks mitte ka kala! Eelkõige just seetõttu, et kanaliha ja kala seedivad kiiremini kui sealiha. Kui sealiha seedib umbes 4-6 tundi, siis kanaliha seedib 2-4 tundi ning kala umbes 30-50 minutit. Boonuseks on see, et kana ja kala saab ka kiiremini valmis! 

Kala grillimisel tasub muidugi olla veidi ettevaatlik, sest kala võib grillimisel kergesti laiali pudeneda. Selle vältimiseks tasub kasutada grillimisresti, mis on spetsiaalselt mõeldud kala grillimiseks või võib kala grillida pakituna fooliumisse. 

  • Ära kõrveta grill-liha väga mustaks

Söestunud ehk väga mustaks kõrvetatud liha võib sisaldada polütsüklilisi aromaatsed süsivesikuid ja heterotsüklilisi amiine, mis on kantserogeensed ühendid ehk vähitekitajad. Seetõttu ei tasuks liha kindlasti liiga kõrgel temperatuuriga küpsetada. Parim on liha küpsetada madalamal temperatuuril pikema aja jooksul, see annab tulemuseks meeldiva tekstuuriga, ohutu ja maitsva grill-liha!

  • Ära unusta grillida ka köögivilju!

Eriti hästi maitsevad grillitud paprika, suvikõrvits, spargel, baklažaan, kirsstomatid ja muidugi ka mais! Grillides köögivilju lisad oma suvisesse menüüsse värve, vitamiine ja seedimisele tohutult olulisi kiudaineid. Lisaks on grillitud köögiviljad väga maitsvad ja neid on väga lihtne valmistada. Enne grillimist võib köögivilju meelepäraselt kas marineerida või maitsestada. 

Kuid ka köögiviljade puhul tasub täheldada seda, et köögiviljad ei jääks liiga pikaks ajaks kõrgele kuumusele, kuna kuumutamisel kaotavad köögiviljad oma kasulikke aineid.

  • Valmista põnevaid ja värvilisi grillsalateid

Kurgi-tomati-hapukoore salat võib küll olla klassika, kuid tegemist ei ole eriti toitainerikka salatiga. Soovitaksin grillsalatitesse lisada vähemalt viite erinevat köögivilja/koostisosa, et muuta suvine salat toitainerikkamaks, huvitavamaks ja värvilisemaks! Siin on mõned koostisosad, mis annaksid sinu salatile kuhjaga särtsu:

  • Rohelised lehtviljad nagu rukola, spinat, lehtkapsas ja muidugi maitsetaimed nagu näiteks basiilik, till, murulauk, roheline sibul, petersell, tüümian jms. 
  • Lisaks kurgile ja tomatile sobib suvisesse salatisse imehästi ka paberõhukeseks viilutatud redised, paprika, riivitud porgand või suvikõrvits, seller, mais, punane sibul jms. 
  • Ka magusamad viljad nagu näiteks, maasikad, mustikad, graanaõunaseemned, arbuus, sobivad salatisse nagu valatult. 
  • Suvisele salatile võib lisada ka heade rasvade rikkaid seemeneid nagu kõrvitsa-, päevalille-, seesami-, kanepi-, ja ka seedermänniseemneid. 
  • Valku võib salatile lisada kikerherneste, ubade või ka näiteks fetajuustu näol.
  • Kastmena kasuta kvaliteetset oliiviõli, balsamico kastet, sidrunimahla ja soovi korral ka mett ja sinepit.
  • Kui Sul on tundlik seedimine, siis väldi samal ajal raskesti seeditava liha ja arbuusi söömist

Mahlane arbuus on suvisel grillpeol alati väga oodatud külaline, kuid kui soovid vältida ebamugavustunnet kõhus, siis võiks arbuusi süüa vähemalt 30 minutit enne liharooga. Arbuusi söömine pärast rasvasemat liha võib tekitada raskustunnet kõhus, sest arbuus sisaldab looduslikke suhkruid, rohkelt vett ja kiudaineid, mis võivad seedesüsteemi tööd hoopis raskendada. Ideaalis võiks arbuusi süüa eraldi või koos teiste kergesti seeditavate toitudega. 

Muidugi on üleüldse oluline süüa aeglaselt ja hoolikalt toitu mäluda, sest toidu seedimine algab juba suus!

  • Võimalusel valmista lihale/kanale ise marinaad 

Esiteks seetõttu, et ise tehtud on alati hästi tehtud ja teiseks sisaldavad poest ostetud marinaadis lihatooted tihti lisatud suhkrut, rafineeritud taimeõlisid ja e-aineid. Maitsva ja koduse marinaadi saad valmistada kasutades suviseid ürte, kvaliteetset oliiviõli, sidrunimahla, küüslauku, soovi korral ka mett ning meelepäraseid vürtse ja maitseaineid.

Koduse marinaadi valmistamisel saadki oma loomingu lendu lasta ning kindlasti leiad katsetamise käigus just selle lemmiku! 

Uus suvine 8-nädalane veresuhkru tasakaalustamisel põhinev kaalulangetusprogramm alustab juba 10.07! See programm sobib kõigile, kes soovivad teadlikumalt ja tervislikumalt toituda ja kaotada ka mõne lisakilo. Veresuhkru tasakaalustamine on oluline osa tervislikust eluviisist, mis võib muuhulgas aidata vähendada ka erinevate terviseprobleemide riski.

Programmi läbimine nõuab pühendumist, kuid selle tulemused on seda kuhjaga väärt – paljud osalejad on öelnud, et tegemist oli lausa elumuutva programmiga.

Vaata eelmiste osaliste tagasisidet SIIT.

Veel paar päeva kehtib programmile ka eriti hea varajase linnukese sooduspakkumine!

Näeme programmis!

Programmi kohta saad lähemalt lugeda SIIT: https://toitumisnoustajapluss.ee

Seniks aga ilusat suve algust! 💚