Skip to content

Kuidas seada realistlikke tervise ja kaaluga seotud eesmärke?

Käes on aasta viimased päevad, mis tähendab meist paljude jaoks seda, et vaatame vanale aastale tagasi ja seame eesmärke uueks aastaks. Sageli keerlevad lubadused just kehakaalu ja trenni ümber. Ja tõepoolest, mis oleks veel parem eesmärk uueks aastaks, kui oma tervise eest veelgi paremini hoolt kanda? 

Kuigi mitte kunagi pole halb aeg teha muudatusi oma toitumises või elustiilis, siis just aasta algus sobib selleks imeliselt! Kahjuks tundub, et tihtipeale on just neid tervisega seotud lubadusi palju raskem hoida ja neist pikaajaliselt kinni pidada. Miks on nii raske teha tervislikke muudatusi, mis aitavad meil end paremini tunda ja kauem elada ja kuidas siis seada tarku tervisega seotud eesmärke ja need ka saavutada?

“Mõned levinumad uusaastalubadused on soov kaalu langetada, teha rohkem trenni, toituda tervislikumalt, jätta maha suitsetamine, vähendada alkoholi tarbimist, vähendada stressi ja magada paremini. Olenemata sellest, millise tervise-eesmärgi Sa valid, on mõned head meetodid, kuidas muuta need eesmärgid harjumuseks ja oma igapäevaseks elu osaks.”

Näiteks on selline levinud eesmärk nagu “tahan kaalust alla võtta” veidi liiga üldine. Eesmärgid võiksid olla konkreetsed, mõõdetavad, saavutatavad ja tulemustele keskendunud. Ehk siis peaksid eesmärgid olema võimalikult detailsed ja väikesteks tükkideks jagatud. Detailsete eesmärkide seadmine annab Sulle selge visiooni, miks ja kuhu liigud ning vaheeesmärgid aitavad säilitada motivatsiooni protsessi ajal.

Niisiis võiks Sinu realistilik ja saavutatav tervisega seotud eesmärk olla:

Konkreetne

Selleks, et eesmärk oleks tõhus, peab see olema konkreetne. Konkreetne eesmärk vastab järgmistele küsimustele: 

  • Mida Sa soovid saavutada? (Võimalikult täpselt)
  • Mis on Sinu põhjus, MIKS sa soovid seda eesmärki saavutada
  • Kes selle eest vastutab? 
  • Milliseid samme tuleb selle saavutamiseks astuda?

Nende küsimuste läbimõtlemine aitab jõuda paremini Sinu seatud eesmärgi tuumani.

Mõõdetav

Mõõdetava eesmärgi seadmine teeb edusammude jälgimise ja saavutamise lihtsamaks. Näiteks soov kaalu langetada pole piisavalt mõõdetav eesmärk, kuna see on liiga üldine. Konkreetne ja mõõdetav eesmärk oleks seada endale numbriline eesmärk, kui palju kaalu on soov langetada ja mis aja jooksul. Näiteks oleks hea pikaajaline eesmärk selline : “soovin 8 nädalaga alandada kaalu 8 kg” ning lühiajaline eesmärk: “soovin igal nädala ühe kilogrammi kaotada.”

Saavutatav/realistlik

Mõistlikus ajaraamis eesmärkide seadmine aitab hoida Sind motiveeritud ja keskendununa. Tähtis on mõelda, kuidas sobitub eesmärk nii Sinu pikaajaliste kui lühiajaliste plaanidega. Kas eesmärk viib sinna, kus soovid tulevikus olla? Kui vastus on jah ja see on eesmärk, mille saavutamiseks oled nõus pingutama, siis on see sobiv eesmärk.

Näiteks eesmärk kaotada 15 kg võib tunduda algul hirmutav. Selle asemel proovi seada väiksemad nö vaheeesmärgid. Väikesed, aga järjepidevad sammud toidavad motivatsiooni ja viivad eduni. Toitumisnõustaja+ 8-nädalases programmis julgustame inimesi seadma endale igaks nädalaks vaheeesmärke. Ja kuigi lõppeesmärk võib olla kaalu alandamine, siis vahe-eesmärgiks sobib imehästi näiteks:  tarbin iga päeva 1,5 liitrit vett; teen iga päev 3 tervislikku vahepala; jälgin, et iga toidukord sisaldaks rasvu ja valke vms. 

Jälgitav

Kas Sinu eesmärgil on lõppkuupäev või tähtaeg? Lõppkuupäev võib aidata Sul motivatsiooni hoida ja prioriteete seada. Toitumisnõustaja+ programmi puhul on osalejad meile öelnud, et just see, et programmil on kindel algus- ja lõppkuupäev, muudab tervislikul rajal püsimise palju lihtsamaks. 

Ümbritse end õigete inimestega

Tervisega seotud eesmärkide saavutamiseks on hea ümbritseda end inimestega, kellel on sama eesmärk. Toitumisnõustaja+ heade toitumisharjumuste programmi osalejad ütlevad, et toetava tugigrupi olemasolu on samuti üheks väga oluliseks teguriks, miks neil programm nii hästi õnnestus. 

Toitumisnõustaja ja -terapeut Elis Nikolai-Vendla

Eelmises programmis osalenu:

“See oli esimene programm, kus ma tundsin, et ma ei ole üksi, et minust hoolitakse, sõna otseses mõttes 😇. See tunne, et Te kogu aeg olite olemas, see vist oligi kõige võimsam tunne, mis ma siit kaasa sain  💚”

Eelmises programmis osalenu: 

“Otsustasin liituda kuna nägin Instagrammis sõbranna väga positiivset tagasisidet. Peale lapse sündi kodus olles läks toitumine käest ära. Tundsin, et on vaja fookus sellele tagasi tuua ja samal ajal ka selle kohta rohkem õppida. Mulle meeldis, et videod, live’id, meilid ja FB grupp hoidsid nii-öelda kätt pulsil ja programm oli pidevalt mõtteis. Suurim muutus oli ilmselt see, et ma mõtlen rohkem, mida ja millal ma söön. Alati on olnud tunne, et “ma ju söön küll köögivilju”, aga kui päriselt jälgima hakkad, siis näed kui palju rohkem võiks köögivilju süüa. Mul on veel vaja uusi harjumusi juurutada, aga väga julgustav oli näha, kuidas väikesed muutused andsid nii suure tulemuse!”

Toitumisnõustaja+ heade toitumisharjumuste loomise programmist saad Sa just need vajalikud tööriistad, et saavutada oma tervisega seotud eesmärgid kergusega ja nõnda, et need säilivad ka peale programmi lõppu. See programm erineb teistest pealtnäha sarnastest programmidest, kuna saad teadmised, MIKS on vaja toitumises muudatusi teha. Samuti omandad vajaliku info, KUIDAS muudatusi ellu viia ning Sulle on kogu protsessi ajal toeks kogu Toitumisnõustaja+ tiim ning toetav tugigrupp teiste osalejate näol.  

Toitumisnõustaja+ platvormilt leiad heade toitumisharjumuste programmi toetavad tööriistad, millega oma progressi jälgida ja ennast analüüsida. 

Tervislik toitumine ei pea olema keeruline, aeganõudev ja justkui võimatu missioon. Tervislik toitumine saab olla nauditav igapäevaelu osa, mis toob päriselt soovitud püsivaid tulemusi. Ja just seda Sulle Toitumisnõustaja+ 8-nädalases programmis tõestada soovimegui. Teadlikkus ja head toitumisharjumused on edu võti.

Programmist leiad:

  • Iganädalased toitumisalased koolituslikud videod, kus saad teada MIKS midagi süüa või söömata jätta
  • Lihtsate ja maitsvate retseptide kogumiku, kust saad uusi põnevaid ja tervislikke ideid
  • Live-video kohtumised toitumisnõustajaga, kus saad küsida oma küsimusi
  • Toetava tugigrupi teiste sinuga samal ajal alustavate osalejate näol
  • Põnevad üllatuskülalised, ühiskokkamise jpm

Kui soovid uuel aastal alustada tervislikumat teed, siis 10.04 algab uus 8-nädalane heade toitumisharjumuste ja kaalulangetusprogramm. Selle programmi puhul ei ole tegemist dieediga, vaid toitumisalase õppega, kust omandad toitumisalased teadmised ja saad uued tervislikud harjumused kogu eluks! 

Ja mis seal salata, kui programmist saadud teadmisi rakendada, siis kaovad ka soovimatud lisakilod! 🙂

Liitu Toitumisnõustaja+ 8-nädalase programmiga SIIT.