Skip to content

10 toiduainet, mida talvisel ajal kindlasti oma menüüsse lisada!

Toitumisnõustaja ja -terapeut Elis Nikolai-Vendla

Talvehooajal on kindlasti oma võlud, ent kahjuks on kindel ka see, et talvel kipume kergemini haigestuma.

Selles postituses toon välja 10 toiduainet, mida külmemal hooajal oma menüüsse lisada, et püsida terve ja nautida ka külmemat aastaaega täiel rinnal!

Küüslauk

Küüslauku on selle antibakteriaalse toime tõttu kasutatud juba sajandeid. Ja seda asja pärast, kuna küüslauk aitab ennetada ja võitu saada gripi- ja viiruse sümptomitest. Samuti aitab küüslauk alandada kõrget vererõhku, kõrget kolesteroolitaset ning vältida pärmseene vohamist.

NIPP:

Pea meeles, et küüslauk on kõige kasulikum siis, kui seda toorelt süüa. Aga kuidas vältida küüslaugu lõhna hingeõhus? Nipp seisneb selles, et küüslauk tuleb lõikuda väikesteks tükkideks ja tükid ilma närimata alla neelata.

Mustikad

Mustikates on väga palju antioksüdante, mida nimetatakse antotsüaniinideks. On teaduslikult tõestatud, et need tugevdavad immuunsüsteemi ning võitlevad gripi, külmetuse ja aitavad isegi vähki ennetada.

Võrreldes teiste marjade ja puuviljadega on just mustikad marjad, mis sisaldavad enim antioksüdante 100 g kohta. Antioksüdandid aitavad parandada rakkude tervist ja terved rakud on tugeva immuunsüsteemi alus!

NIPP:

Kui värskeid mustikaid on keeruline leida, siis sobivad imehästi ka külmutatud mustikad.

Külmutatud marjad on sama head, kui värsked. Samuti võid proovida külmkuivatatud mustikaid, mis on samuti suurepärane asendus värsketele marjadele.

Ingver

Ka ingveris on väga palju antioksüdante ning toimib antibakteriaalselt. Samuti võib ingver vähendada iiveldust ning ingver võidelda külmetuse ja gripiga. Ingver on igatahes tõeline supertoit, mida võiks just talvisel ajal oma menüüsse lisada.

NIPP: Lisa oma hommikusele toasoojale klaasikesele veele lisaks sidrunile ka riivitus ingverit!

Brokoli

Brokoli on täis erinevaid vitamiine (E-, C- ja A-vitamiin) ja olulisi toitaineid. Brokoli sisaldab võimsat antioksüdanti nimega sulforafaan, mis aitab tugevdada immuunsüsteemi ning on tõestatud, et sulforafaan võin aidata ennetada ka pahaloomulisi kasvajaid.

NIPP:

Kasvata ise brokoli idandeid! See on väga lihtne ja kahes brokoli idus on sulforafaani rohkem kui terves värskes brokolis endas! Kui tahad idandamist proovida, siis leiad selle kohta rohkem infot SIIT.

Jõhvikad

Jõhvikad on tõeliselt tervislikud marjad – neis on palju C-vitamiini, mis on võimas looduslik antioksüdant, samuti on neis kõrge E-vitamiini sisaldus, mis mängib immunsusüsteemi juures olulist rolli.

On tõestatud, et jõhvikates sisalduvad toitained parandavad immuunsust, alandavad vererõhku ja aitavad ka leevendada põiepõletiku sümptomeid.

NIPP:

Kui sa jõhvikaid värskelt või külmutatult ei leia, siis sobivad ka kuivatatud või pulbri kujul jõhvikad.  Samuti on variant ka jõhvikamahla juua, aga vaata siis kindlasti pakendilt, et tegemist oleks ikka 100% jõhvikamahlaga!

Spinat

Nii nagu mustikad, sisaldab spinat rohkelt antioksüdante ja flavonoide. Samuti sisaldab spinat võrdlemisi palju E-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi ning isegi rauda, mis on kõik tugeva imuunsusüsteemi toimimiseks olulised. Spinatil on ka põletikku alandav toime.

RETSEPTISOOVITUS:

Kui tunned, et haigus hakkab ligi hiilima, siis turguta oma keha ühe imemaitsva smuutiga.

Blenderda kokku mustikad, banaan, spinat, ingver ja sidrunimahl ning saad suurepärase immuunsust tugevdava smuuti!

Kurkum

Kurkum on põletikuvastane ning väga võimas antioksüdant.

NIPP:

Külmemal perioodil võid ennast soojendada (taimse)piimaga, kuhu lisad veidi kurkumi. Samuti võid lisada kurkumi oma toidule või segada smuutisse. Lisaks tervislikele omadustele annab kurkum sinu smuutile või toidule ka kauni oranzika värvi!

Mustsõstrad

Kas teadsid, et mustsõstardes on lausa neli korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis? Mustsõstrad on tõeline põhjamaine supertoit, mis sisaldab endas lisaks c-vitamiinile ka A-, E- ja B- vitamiine. 

On teaduslikult tõestatud, et mustsõstardel on antiseptiline, viiruse- ja põletikuvastane toime.

Pohlad

Pohlad on tõelised supermarjad. Need ei ole küll nii magusad kui teised marjad, kuid neid tasuks sellegi poolest kindlasti oma talvisesse menüüsse lisada. Nimelt on pohlad on põletikuvastased ja põletikuline organism võib kaasa aidata paljudele soovimatutele haigustele.

Samuti aitavad pohlades leiduvad antioksüdandid võidelda bakteriaalsete infektsioonidega.

Nagu jõhvikad, võivad ka pohlad aidata leevendada põiepõletikku, mis tavaliselt just külmemal perioodil kipub välja lööma.

Fermenteeritud köögiviljad

Fermenteeritud köögiviljad (nt hapukapsas, hapendatud kurk, kimchi) sisaldavad rohkelt naturaalseid probiootikume, mis tasakaalustavad soolestikku, parandavad seedimist ja tugevdavad immuunsust.

Kas teadsid, et 70% meie immuunsüsteemist asub soolestikus?

NIPP:

Proovi iga nädalaselt neid toite ja tõenäoliselt püsid ka külmemal hooajal terve ja saad ka seda aastaaega täiel rinnal nautida!

PS! Kui tahaksid tervisliku toitumise kohta veelgi rohkem teada saada, siis oled väga oodatud minu heade toitumisharjumuste programmi, kus lisaks uute teadmiste omandamisele kaotavad osalejad 8 nädala jooksul keskmiselt 4-8 kg üleliigset kehakaalu.

Vaata lähemalt programmi lehelt!