Skip to content

Tiina tervisetee lugu: “Olen olnud 20 aastat saridieeditaja!”

Olen 35-aastane Tiina, ema ja abikaasa ning Toitumisnõustaja+ 8-nädalases heade toitumisharjumuste ja kaalulangetusprogrammis osalesin juba teist korda. Esimesel korral alustasin 2022. jaanuaris ning programm läks mul toona väga hästi – kaotasin 8 nädalaga 6.5 kilo ning üle 50 cm kogu oma kehalt. Olin väga õnnelik ja rahul!

Peale programmi lõppu mõtlesin, et võtan veidi vabamalt ja luban endale pisut rohkem ka neid toite, mida programmi jooksul vältisin. Kahjuks lisandus neid toite minu menüüsse aina rohkem ja rohkem.. Tervislikul teel püsimisele ei aidanud kaasa ka väga stressirohke aeg. 

Stressi seisundis oli tunne, et mu aju justkui lülitus välja ning sisse lülitus autopiloot, kuhu kahjuks polnud veel tervislik toitumine täielikult sisse juurdunud.. Toitude etteplaneerimine oli nii suur pingutus ja mul lihtsalt puudus selleks energia.

Täna tean, et see oli tüüpiline nõiaring –  halvasti toitumine = energiapuudus ja väsimus. Ja pole ka imestada, kui toitusin põhiliselt saiakestest ja magusast, sest need olid lihtsalt ja kiirelt kättesaadavad ning tõstsid kiirelt energiataset, kuid see langes ka sama kiiresti kui tõusis. 

Tegelikult mulle see kiirtoit väga ei isutanudki, vaid lihtsalt langesin kahjuks tagasi vanale rajale.. Ju siis ei olnud ma suutnud esimese programmi ajal enda jaoks tervislikku ja teadlikku toitumist veel täiesti selgeks mõelda. See kõik päädis sellega, et 6 kuuga võtsin u 4 kilo tagasi ning olin oma kehas väga rahulolematu. 

Seega, kui Sa tunned, et oled juba proovinud absoluutselt kõike, et leida see tasakaal hea enesetunde ja lemmiktoitude vahel, kuid miski pole varem toiminud, siis anna sellele programmile võimalus! Sa kindlasti ei kahetse”

Kuna teadsin, et Toitumisnõustaja+ 8-nädalane programm saab mind aidata (sest oli seda juba ühe korra teinud), otsustasin programmiga oktoobri alguses uuesti liituda. Tundsin, et mu autopiloot vajab ümberkirjutamist ja tahtsin saada tagasi selle energia ja enesekindluse, mille olin saavutanud esimese programmi lõpuks.

Taipasin, et ainult teadmistest ei piisa ja vajan rohkem praktikat, et vanad, minu tervislikku teekonda saboteerivad toitumisharjumused kaoksid täielikult. 8-nädalase programmi puhul on hea see, et iga nädal avaneb 1 uus toitumisalane teema, ehk programmiga jõuab kenasti järge pidada ja ühe korraga ei ole vaja oma ellu liiga palju muudatusi sisse viia. Samuti on väga suureks abiks toetav tugivõrgustik Facebooki grupi näol ning muidugi toitumispäevikute jagamine ja toitumisnõustaja personaalsed kommentaarid sellele. See kõik hoiab kenasti tervislikul reel.

Kaalulangus on ainult kogu teekonna ilus boonus.

Oktoobri alguses programmiga uuesti liitudes otsustasin oma taktikat muuta. Olen olnud pea 20 aastat saridieeditaja, kus ootused olid kaalulangetamise osas nii kõrged, et tulemused ei tulnud piisavalt kiiresti ja ka käegalöömine oli väga kerge tulema. Seega otsustasin fookust muuta ning end programmi ajal mitte kaaluda, sest järjepidevalt tervislikult toitudes langeb kaal nagunii. See oli väga hea võimalus ka seda kannatamatuse mustrit murda ning õppida protsessi usaldama.

Ma ei tea, kas see oligi võti, aga mu stressitase seoses toitumisega on praktiliselt olematu. Ma pole endaga enam nii karm ja ka süütunnet ei teki, kui söön midagi mitte kõige tervislikumat. Mõistan, et toitun tervislikult enda jaoks, ega pea teistele muljet avaldama või midagi tõestama. 

Nii on lihtsam toime tulla ka nende “elu tuli vahele” olukordadega, tervislikult rajalt täiesti maha kukkumata. Riiete järgi arvan, et olen 8 nädalaga umbes 4-5 kilo alla võtnud – hetkel veel programm käib ja kaalunud ma ennast veel ei ole. Aga minu jaoks on nüüd kaal ainult number ja sellest on palju olulisem, kuidas ma ennast enda kehas tunnen ja kuidas ma oma kehaga ümber käin.

Teen veel endaga tööd, et saada lahti sellest hea ja halva toidu lahterdamisest – vanad mustrid on visad kaduma. Aga lõppude lõpuks peab iga inimene leidma ise endale selle sobivaima meetodi toiduga suhte parandamiseks ning vanade mustrite murdmiseks.

Minu jaoks on nüüd kaal ainult number ja sellest on palju olulisem, kuidas ma ennast enda kehas tunnen ja kuidas ma oma kehaga ümber käin.

Ja kui Sa oled juba programmi läbinud, kuid kahtled, kas see on okei uuesti alustada, siis julgustan Sind igal juhul uuesti liituma. See on Sinu tee ja need on Sinu eesmärgid. 

Ära hoia end tagasi vaid sellepärast, mida teised võivad arvata. Eks paistab, kuidas elu kujuneb nüüd kui programm on kohe-kohe lõppemas.. aga kui vaja, liitun ka kolmandat korda, et saavutada oma eesmärgid. 😊

PS! Kui ka Sind huvitab tervislik ja teadlik toitumine ning sooviksid uuel aastal ka mõne lisakilo maha raputada, siis oled väga oodatud juba jaanuaris algavasse 8-nädalasesse heade toitumisharjumuste loomise programmi!

Kuni 27.11 kehtib ka VÄGA HEA MUSTA REEDE PAKKUMINE.

Ära seda maha maga! 

MUSTA REEDE PAKKUMISEGA saad tutvuda SIIT