Kuidas teha jõululauas tervist toetavaid valikuid?
Jõulud on aeg, mil tulla lähedastega kokku, võtta tempo maha ja nautida üheskoos toite, mis sageli argipäevadel meie toidulauale ei jõua.
Jõululauda ei peaks kuuluma ranged keelud ja reeglid. Olulisem on leida rahulik ja loomulik tasakaal, mis lubab toitu nautida ning toetab head enesetunnet nii pühade ajal kui ka pärast nende möödumist.
- Jõululaua puhul oleks hea silmas pidada mitmekesisust. Traditsioonilised jõuluroad on sageli energiarikkamad ja rasvasemad. Tasakaalu aitab luua see, kui taldrikul on prae kõrval ka salatit, rohkelt köögivilju, hapendatud lisandeid ja muid kergemaid suupisteid. Kiudainerikkad toidud toetavad seedimist ja aitavad hoida täiskõhutunnet. Mida värvilisem on taldrik, seda lihtsam on kehal toiduga toime tulla.

Proovi näiteks seda jõulusalatit meie retseptikogumikust.
- Oluline on ka toidu valmistamise viis. Ahjus küpsetamine, hautamine ja keetmine on kehale kergemad, kui rohkes rasvas praadimine. Näiteks verivorst, kapsaroad ja kartulid sobivad jõululauale väga hästi, kui neid valmistada mõõduka rasvakoguse ja mitte liigse kuumusega kõrvetada. See ei tähenda maitsetest loobumist, vaid pigem seda, et toit on kergemini seeditav ja enesetunne pärast söömist parem.
- Söömise tempo mõjutab jõululaua juures enesetunnet rohkem, kui arvatakse. Rahulik söömine, väiksemad suutäied ja põhjalik närimine annavad kehale aega täiskõhutunde tekkimiseks. Kui söömine on aeglane ja teadlik, ei ole vaja portsjoneid teadlikult piirata, sest keha annab ise märku, millal on paras aeg lõpetada. Jõulud on hea võimalus süüa just nii – nautides nii toitu, kui ka samal ajal pidada meeldivaid vestluseid lähedastega.

- Joogivalikutel on samuti oma roll. Jõulutoidud kipuvad sageli olema soolasemad ning piisava vee joomine on äärmiselt oluline, et aidata kehal vedeliku tasakaalu säilitada. Kui laual on ka alkoholi, aitab mõõdukus ning vee joomine toidukordade vahel hoida enesetunnet stabiilsemana.
- Tervist toetavad valikud ei piirdu ainult toiduga. Kerge liikumine võiks samuti olla pühade tähistamise osa. Rahulik jalutuskäik pärast sööki toetab seedimist ja aitab kehal rikkalikuma toiduga paremini toime tulla. Sama oluline on ka uni, sest väsimus mõjutab nii söögiisu kui ka enesetunnet.


Jõulud on vaid kord aastas ning usume, et sel ajal ei ole vaja liigselt muretseda selle pärast, kas kõik toiduvalikud on piisavalt „tervislikud“. Pühad ei ole eksam, ega mõõduvõtt iseenda või kellegi teisega. Palju olulisem on lubada endale head toitu, süüa rahulikult ja nautida koosolemist lähedastega. Kui rõhk on rõõmul ja kohalolul, leiab tasakaal end sageli ise ning ka keha tunneb end pärast pühadeaega paremini.
PS: Uus 8-nädalane heade toitumisharjumuste loomise programm stardib 2. veebruaril 2026! Uuri lähemalt ja liitu magusa jõuluhinnaga SIIT.