Skip to content

Tervisliku smuuti saladus

Kui soovid suve saabudes anda smuutidega oma kehale kasulikke toitaineid ja head energiat, siis loe edasi!

Smuutid võivad olla väga tervistavad, aga võivad ka olla hoopis magustoidu eest. Mõlemad on head variandid, eks see olenebki eesmärgist.

Imemaitsev peedi-kirsismuuti!

Kui soovida smuutiga asendada toidukorda ja nautida seda tervisliku vahepalana, siis võiks smuuti valmistamisel jälgida neid põhimõtteid:

  1. Smuutisse ei ole vaja lisada magustajaid. Rafineeritud suhkrut kindlasti mitte, aga tegelikult ei ole vaja smuutisse lisada ka mett, agaavisiirupit, kookospalmisuhkrut vms. Smuuti sisaldab enamasti juba piisavalt puuviljasuhkrut ehk fruktoosi. Kui soovid, et smuuti oleks magusam, siis on abiks kindlasti banaan, mango ja ka maasikad. Samuti harjub meie maitsemeel vähem magusa smuutiga kiiresti ära, anna endale lihtsalt harjumiseks natuke aega!
  1. Smuutisse tasub kindlasti eriti heldelt lisada just marju, eriti eestimaised metsamarju! Marjad on fruktoosivaesemad kui puuviljad, samuti väga antioksüdantide rikkad ning mõjutavad meie veresuhkrut vähem kui väga magusad puuviljad. Mida tumedam mari, seda rohkem antioksüdante!
  1. Üle kahe erineva puuvilja ei peagi smuutisse panema. Piisab ka tegelikult ühest magusast puuviljast, näiteks banaanist. Kui lisada banaanile mitu peotäit marju ja muid lisandeid, siis saab igatahes väga tervistava smuuti. Kui aga soovid banaani juurde veel puuvilja lisada, siis sobiks hästi veidi hapukam puuvili, näiteks kiivi, apelsin või õun.
  1. Kindlasti lisa smuutile ka rohelisi lehtvilju – näiteks spinatit, kalekapsast ehk lehtkapsast või piparmünti. See on suurepärane võimalus lisada oma menüüsse tervistavaid lehtvilju, nii et ise ei saa arugi! Kuna lehtviljadel kasutatakse päris palju taimekaitsevahendeid, siis võiks just neid eelistada mahedalt!
  1. Smuutisse sobivad väga hästi ka köögiviljad. Lisades smuutile sellerit, avokaadot, kurki saab väga mõnusa detoksifitseeriva smuuti! Rauarikas peet sobib smuutis eriti hästi kokku just hapukate marjadega. Vaata peedismuuti retsepti siit (lingime retseptikogumikku).
  1. Parim vedelik, mida smuutisse lisada on muidugi VESI! Kui aga on soov lisada veidi kreemisust, siis sobib ka meelepärane taimne piim. Ka kookosvesi ja kasemahl sobivad smuutisse imehästi!
  1. Piimatooteid ei ole vaja smuutisse lisada. Isetehtud jogurtijooki, kus on näiteks keefir, banaan ja marjad, pole kindlasti väga halb variant, aga kui lisada juba rohkem värskeid puuvilju, marju, lehtvilju võib piimatoode smuutis selle seedimist hoopis raskendada ning tekitada ebameeldivat puhitust ja gaase. 
  1. Lisa smuutile ka häid rasvu ja valku, sest just nii püsib kõht kauem täis! Smuutisse sobib lisada chia- või kooritud kanepiseemneid, samuti jahvatatud linaseemneid, naturaalset pähklivõid või kookoshelbed. Samuti leotatud toortatart või meelepärast (eelistatult taimset) valgupulbrit.
  1. Ka erinevaid supertoidud/lisandid võivad smuutile väge juurde anda. Olgu selleks siis antioksüdantide rikas spirulina, hormoone tasakaalustav maca, C-vitamiinipomm acai, meie naha tervist turgutav kollageen või hoopis eestimaised metsmarjapulbrid. 
Kirsi-kakao smuutikauss

PS! Kui tahaksid koos meiega smuutitada, siis juba 12.-14. mai.toimub taas SMUUTIRETRIIT, kuhu on veel paar kohta alles!

Smuutilaagris:

✅  tarbime 3x päevas maitsvaid ja toitainerikkaid smuutisid

✅  omandame uusi teadmisi tervisliku ja teadliku elu kohta

✅  lõõgastume tehes joogat ja nautides vabastavat higamist, saunarituaali ning teetseremooniat

Tule omapäi või koos sõbrannaga ja registreeri juba täna, sest kohti jätkub vaid kiirematele!

📍 Laager toimub looduskaunis Luhtre Turismitalus, Raplamaal.

Loe lähemalt ja registreeri siit: www.smuutiretriit.ee

Oled südamest oodatud!

Registreeri siit: www.smuutiretriit.ee