Skip to content

5 nippi, kuidas saavutada hormonaalne tasakaal

Toitumisnõustaja+ asutajad Eike Maria ja Elis


Hormoonid on meie keha sõnumikandjad. Östrogeen, testosteroon, insuliin ja leptiin ja greliin on ühed olulisemad, mis mõjutavad kogu meie keha. Need hormoonid kontrollivad meie söögiisu, kehakaalu, meeleolu ning mõjutavad nii meie füüsilist kui ka mentaalset heaolu.

Kui meie hormonaalsüsteem on terve ja tasakaalus, on meil palju lihtsam ülekilodest vabaneda, meil on rohkem energiat ning meie vaimne tervis on parem. Hormoonid lähevad tasakaalust välja, kui ühte hormooni on liiga palju või teist jälle liiga vähe. Ühed peamised sümptomid hormonaalsest tasakaalutusest on kaalutõus, meeleolumuutused, libiido langus, muutused menstruaaltsüklis, öine higistamine ning suurenenud magusaisu.


Siin on sulle 5 nippi, kuidas toetada igapäevaselt oma hormonaalsüsteemi.

  • 1. Uni

    Hea uni on üks tervise alustalasid. Juba vähene unevõlg mõjutab kogu keha ja vaimu. Kui me ei maga piisavalt või oleme maganud halvasti, siis tõuseb meie kehas kortisoolitase. Kortisool on stressihormoon. Pidevalt kõrge kortisoolitase soodustab keskendumisraskusi, nõrgestab immuunsüsteemi, toob kaasa kaaluprobleeme ja võib viia isegi ärevuse ja kurvameelsuseni. Kindlasti oled isegi märganud, et väsinuna ei tunne sa end kõige paremini ning sinu toiduvalikud ei ole just väga kooskõlas sinu tervise-eesmärkidega. Proovi saada 7-9 tundi kvaliteetset und igal ööl. Muuda oma magamistuba jahedaks ja pimedaks ning väldi hilja õhtul ekraane. Asenda netis surfamine hoopis lugemisega. Samuti on leitud, et päeva jooksul värskes õhus viibimine aitab meil õhtul paremini magada. Proovi päeval värskes õhus liikuda vähemalt 10 minutit, et soodustada uinumist.
  • 2. Stress ja liikumine

    Stress on  meie kehale mingil määral vajalik, kuid krooniline stress, mis hoiab kortisooli taset pidevalt kõrgel, on meie kehale väga koormav. Liigne stress tekitab seedeprobleeme, segab meie und ning mõjutab emotsioone. Oluline on tegeleda nii emotsionaalse kui ka füüsilise stressi maandamisega. Vali endale treeningviis, mis pakub sulle naudingut ning mida hea meelega teed. 

    Leia endale ka meelepärane viis lõõgastumiseks. Proovi näiteks lugeda raamatut, võta sooja vanni, mediteeri või pea päevikut. Vahel aitab ka kõne sõbrale. Regulaarne liikumine on samuti suurepärane viis stressitaseme vähendamiseks. On leitud, et need, kes liiguvad päevas rohkem, suudavad paremini stressiga toime tulla. Täiskasvanutele soovitatakse liikuda vähemalt 150-300 minutit nädalas.
  • 3. Keskkonnamürkide minimaliseerimine

    Keskkonnamürgid suurendavad oksüdatiivset stressi ning häirivad endokriinsüsteemi. Teada on, et erinevad ained nagu BPA, teflon, ftalaadid, PFC-d, parabeenid ning pestitsiidid mõjutavad meie hormonaalsüsteemi negatiivselt. Võimalusel eelista mahetoodangut, kasuta PFC vabu kööginõusid, vali sellised konserv- ja plastiktooted, mis on BPA vabad ning väldi kreeme ja pesuvahendeid, mis sisaldavad parabeene. Samuti väldi toidu kuumutamist selleks mitte ettenähtud plastiknõudes.
  • 4. Meie mikrobioom ja veresuhkru tase

    Meie hormonaalsüsteem on tihedalt seotud meie soolestiku tervisega. Süües regulaarselt probiootilisi ja kiudainerikkaid toite toetame oma mikrobioomi tervist ja mitmekesisust. Lisa oma menüüsse keefir, hapukapsas, hapukurk, kimchi või naturaalne jogurt. Mikrobioomi tervisele mõjuvad aga eriti negatiivselt aga sünteetilised magustajad, mida leidub enamasti “zero” jookides ja nn kaalulangetustoodetes.

  • Pidevalt kõrge veresuhkru tase, mis on enamasti tingitud suhkru- ning rafineeritud süsivesikute rikkast menüüst, paneb keha rohkem insuliini tootma. Pidevalt kõrge insuliinitase organismis võib soodustada ülekaalu tekkimist, nahaprobleeme, enneaegset vananemist, südame- ja veresoonkonna haiguste teket ning samuti on leitud seos polütsüstiliste munasarjade ja pideva veresuhkru taseme kõikumise vahel. 

    Et stabiliseerida veresuhkrut söö regulaarselt ning võta enda menüüsse ka tervislikke vahepalad. Samuti proovi oma taldrik ca 50% ulatuses katta köögiviljadega ning ära unusta lisada oma toidulauale kvaliteetseid rasvasid ja valku.

Külm peedi-keefirisupp
  • 5. Söö mitmekesiselt

    Saavutamaks hormonaalne tasakaal ja hea tervis püüa süüa võimalikult mitmekesiselt ja täisväärtuslikult. Vähenda suhkrurikaste, rafineeritud jahust toodete ja töödeldud toidu osakaalu ning too oma menüüsse head rasvad nagu oliiviõli, avokaado, kookosõli, pähklid ja seemned. Tarbi täisteravilja, rohkelt puu- ja köögivilju ning kaunvilju. Tarbi palju hooajalisi puu- ja köögivilju ning võimalusel eelista mahetoodangut. Kombineeri toidukordadel omavahel süsivesik, valk ja rasv, sest just nii tekib kiiremini küllastustunde ning väheneb näksimise vajadus Ära jäta toidukordi vahele ning külasta vähemalt aastas korra oma perearsti, et teha kindlaks, kas on vajadus mõne toidulisandi järele.

    Kui tunned, et tahaksid tervisliku ja teadliku toitumise kohta veidi rohkem teadmisi saada, siis TÄNA algas toitumisnõustaja ja -terapeudi poolt loodud kevadine 8-nädalane heade toitumisharjumuste loomise programm. Veel jõuad kampa!

Uued teadmised toitumise kohta, toitumisnõustaja tagasiside, maitsvad ja lihtsad retseptid ning toetav kogukond.

Heade toitumisharjumuste programmiga saavutad oma tervise eesmärgid vaid 8 nädalaga. 

Uuri lähemalt ja liitu kohe!


Kuni homseni kehtib ka sooduskood KEVAD20, mis annab kogu programmile -20% soodustust!


Näeme programmis!

LIITUN