Skip to content

7 lihtsat nõuannet, kuidas pühadeperioodil suhkru tarbimist ja isusid vähendada 

Kas teadsid, et täiskasvanud tarbivad Eestis umbes kaks korda rohkem lisatud suhkrut kui võiks ja lapsed tarbivad soovituslikust maksimaalsest kogusest isegi kolm kuni neli korda rohkem suhkrut?

Suhkru hooaeg on täies hoos! Pühade ajal tundub, et maiustused on kõikjal, kuhu vaatame. Paljusid maiustusi müüakse ainult jõulude ajal ja seega võivad need tunduda veel eriti ahvatlevad ning kergesti võib tekkida soov süüa neid nii palju, kui hing ihaldab. Muidugi kahjuks meie kehale selline suhkruga liialdamine hea ei ole ja suhkrut võiks ka jõuluperioodil tarbida pigem mõõdukalt. 

Siin on seitse lihtsat nõuannet, kuidas oma suhkru tarbimist ja isusid ka pühadeperioodil vähendada.  

  • Toitu tasakaalukalt – iga toidukorra juurde võiks käia valk ja rasv!

Oluline on süüa tasakaalustatult ja lisada valku ja rasva igale toidukorrale. Valk aitab tasakaalustada veresuhkru taset ja hoiab kõhu kauem täis. Rasv aitab aeglustada glükoosi imendumist vereringesse. Lisa oma toidule näiteks 1 spl oliiviõli, seemneid või pähkleid. Kui soovid täpsemalt teada, milliseid rasvu oma menüüsse lisada ja milliseid vältida, siis loe meie postitust rasvade kohta siit.

  • Eelista komplekssüsivesikud 

Süsivesikute koguse ja kvaliteedi jälgimine on veresuhkru tasakaalustamisel väga oluline. Töödeldud süsivesikute vähendamine on väga tähtis veresuhkru kõikumise vähendamiseks. Eelista komplekssüsivesikuid, milleks on täisteratoidud, näiteks (pruun riis, kaer, kinoa jne), oad, läätsed, puuviljad ja köögiviljad, mis aitavad veresuhkru taset stabiilsena hoida, kuna need on kiudainerikkad ja toitaineterikkad.

  • Tee vahepalasid 

Tee päeva jooksul tasakaalustatud vahepalasid, nii hoiad oma energiataseme ühtlase ja väldid magusaisu sööste. Vahepalaks sobivad hästi pähklid, marjad, hummus porgandiga, avokaadovõileib, õun maapähklivõiga.

Mitmeid vahepala soovitusi leiad ka retseptide alt.

  • Tarbi piisavas koguses vett

Vee joomine võib aidata veresuhkru taset hoida tervislikes piirides. Lisaks dehüdratsiooni vältimisele aitab see neerudel liigset suhkrut uriiniga välja viia. Joo janu kustutamiseks ainult vett. Mahlad, karastusjoogid ja ka mitmed maitseveed sisaldavad lisatud suhkruid.

  • Proovi ka pidustuse perioodil piisavalt unetunde saada

Vähene või halb uni võib põhjustada rakkude insuliinitundlikkuse vähenemist ja nälga stimuleeriva hormooni gerliini tõusu, mis võib tekitada magusaisusid. Seega on väga oluline saada piisavalt unetunde. Selleks, et paremini magada, ära söö enne magamaminekut raskestiseeditavat toitu. Ka alkohol kahjustab unekvaliteeti. Loe lisaks siit postitusest, millised toitumisharjumused võivad aidata meil paremini ja sügavamalt magada.

  • Liigu ringi

Kehaline aktviisus soodustab glükoosi sisenemist lihasrakkudesse, mis aitab hallata vere glükoosisisaldust, seega on igapäevane füüsiline aktiivsus väga tähtis. Jalutuskäik peale magusa söömist aitab vähendada veresuhkru ja insuliini taset. 

  • Vaata, mida oma toidukorvi pistad

Jälgi toiduainete koostisosade nimekirja ning leia poelettidelt vähema suhkrusisaldusega alternatiive. Lisatud suhkrut ei sisalda vaid maiustused – seda võib leida igast pakendatud toidust. 

Kasuta selle pühadeperioodil neid lihtsaid nõuandeid ja pane tähele, kuidas Sa ennast tunned.

Meie Toiumisnõustaja+ tiimis usume siiralt, et teadmised toitumisest on sama olulised kui teadmised majandusest ja geograafiast. Küll aga koolis meile väga põhjalikult toitumist ei õpetata. 

Toitumisnõustaja+ ainulaadne 8-nädalane programm annab Sulle kaasa need kõige olulisemad teadmised kogu eluks ning aitab luua head toitumisharjumused, mis jäävad Sinuga ka programmi lõppedes. 

Tee endale parim jõulukingitus ja liitu soodushinnaga juba täna! Soodustus kehtib kuni 22.12!

Kadri:

“Elise programmi juures oligi lemmik see, et sain teadmised, kuidas edaspidi teha toidu osas teadlike valikuid. Olen proovinud eelnevalt ka Fitlapi ja Orgu valmis menüüde kavasid, kuid nende kasutamine oli kiire elutempo juures siiski väga tüütu. Samuti ei saanud sealt teadmist, miks midagi tohib/ei tohi süüa. 

Suurim muutus oli suhkru tarbimise osas. Kaks kuud ei ole ostnud ühtegi kommi ega küpsist.

Kokkuvōtes olen üli ōnnelik, et programmiga liitusin ning lisaks uutele teadmistele olen ka mōne kilo vōrra kergem ning energiat on palju rohkem. Samuti tahan ka edaspidi toituda tervislikult, et olla lastele heaks eeskujuks ja kujundada nendele head tervisliku toitumise harjumused.”

Rena:

“Mind üllatas, et sellisel lihtsal viisil on võimalik kaalu langetada, siit on nüüd küll lihtne jätkata. Liitusin kuna tundsin, et on vaja oma kehale restart teha kuna olin kaotanud sihi ja olin oma tipp kaalu ja seda halvas mõttes.  Olen üliõnnelik, et teie programmiga liitusin ja olen enda üle väga uhke kuna püsisin vapralt kursil terve programmi vältel.”

Tervislik toitumine võib olla lihtne, meeldiv ning päriselt soovitud tulemusi toov.

Teadlikkus on võti! 

Liitu Toitumisnõustaja+ 8-nädalase programmiga SIIT.