Skip to content

Karmeni lugu: “Raseduse algusega muutus palju ja põhimõtteliselt võin öelda, et kuigi teadmised jäid alles, algas keha tundma õppimine uuesti.”

Seoses lapseootusega olen proovinud ära ilmselt kõik võimalikud variandid, kuidas seedimist läbi toidu toetada. Toitumisnõustaja+ toitumisprogramm on teinud minust endast toidufanaatiku selles osas, et soovin tõesti pakkuda oma kehale, mitte vaid toitu, mis on tervislik, vaid mis teadlikult toetab nii minu kehalisi muutusi, kuid ka seda, kuidas toidud ja toitained omavahel tarbides kombineeruvad ja mõju avaldavad või siis pärsivad. 


Rasedusega muutus palju – toidud, mida olin harjunud sööma, olid järsku vastikud ning tekkisid isud asjade järgi, mida pole eales niimoodi ihaldanud. Samas jällegi see taustal olev teadmine, et ma saan ja võin ennast hästi tunda, ajendas endale jätkuvalt pühenduma. Viisin üha rohkem ennast kurssi raseduse ajal tekkivate isudega, samuti erinevate faasidega – mida keha võib teatud perioodil vajada ja mis on just sellel perioodil loote arenguks vajalik. 

Õppisin jälgima isusid ning uurisin nende tähenduse kohta. Märkasin, millal need tekivad ja mis ainete osas võib kehal puudus olla. Samuti kuulsin Toitumisnõustaja+ programmis osalejana külalisloengut toidulisandite kohta, mis ajendas mind rohkem süvenema toidulisandite koostisesse, kvaliteeti ja päritollu. Lisaks sain teada, kui oluline on see, et millal ja millega neid võtta, et kasu oleks maksimaalne. 

Pärast programmi läbimist on muutunud harjumuseks enda kehale parima pakkumine ning taustauuringu tegemine on põnev õppimise- ja arenemise võimalus.

Näiteks suvel reisil olles palavuse ja kuumaga tarbisin vett palju rohkem ja ka keha raseduse ajal toimib teistmoodi. Poole reisi peal õhtusöögi lauas tundsin, kuidas tekib kehasse vibratsioon ja käed hakkasid värisema. Kohe hakkasin uurima, et millest võib tulla ja ka ise teadsin, et keha higistab rohkem ja kaotab soolasid, seega on tarvis soolasid ja näiteks magneesiumi juurde saada. Esimese asjana pöördusin selle poole, et mida ma saan toiduga katta. Olles ise All In paketiga hotellis valisin toidud selle järgi, mida vajas mu keha, mitte selle järgi, mida seal piiramatut süüa võiks ning see toimis!

Kuigi olin selleks ajaks enda raseda isude kontrollimiseks ja keha vajakajäämiste katteks alustanud ka rasedatele mõeldud vitamiinide võtmist, siis võib ikkagi tekkida olukordi, kus kehal jääb midagi puudu. Võin omast kogemusest öelda, et toiduvalikutega (ja kohese märkamise või seoste loomisega) on võimalik väikeseid asju muutes ennast hoida ja toetada. Ja mul ei olnud varasemalt isegi mitte oskust vaadata sellistes hotelli restoranides ringi nii, et mida kõike pakutakse ja mida kombineerides saan süüa isegi mitmekesisemalt ja rikkalikumalt kui kodus. 

Ainsad vaevused/sümptomid, mis lapseootusega on kaasnenud, on seedeprobleemid. Raseduse ajal on see normaalne, kuna beebi kasvades surutakse muud organid ja soolestik kokku ja ka hormoonide muutus avaldab mõju, kuid minu jaoks „normaalne“ ei ole olnud rahuldav teadmine, et olukorraga leppida ning ennast vaevustega piinata. 

Seoses lapseootusega olen proovinud ära ilmselt kõik võimalikud variandid, kuidas seedimist läbi toidu toetada. Toitumisnõustaja+ toitumisprogramm on teinud minust endast toidufanaatiku selles osas, et soovin tõesti pakkuda oma kehale mitte vaid toitu, mis sobib ja mis on tervislik, vaid mis teadlikult toetab nii minu kehalisi muutusi, kuid ka seda, kuidas toidud ja toitained omavahel tarbides kombineeruvad ja mõju avaldavad või siis pärsivad. 

Samuti on minu jaoks olnud oluline taaskord eeltöö, mida need vitamiinid mineraalainetest sisaldavad või mida need annavad. Kui oluline on vaegusi ennetada ja kuidas need avaldavad mõju üldisele teekonnale.

Muidugi on ka variant pöörduda preparaatide poole, nagu lahtistid, kuid minu jaoks jäid need viimaseks valikuks ja õnneks pole pidanud neid kasutama. Tean ju enda kogemusest, et on võimalik keha vastupanu võimet ja hakkamasaamist seestpoolt toetada. Lisaks toidulisanditele viisin ennast kurssi ka seedeensüümidega, mida turul pakutakse ning millist mõju need avaldavad. Jah, tegemist on preparaatidega, kuid nende sisuks on suuremas koguses see, mida tegelikult peaks ka toitudest kätte saama. Püüdsin suurendada kiudainete hulka enda toidus kordades, kuid sellised koguseid, mis aitaks minu ja kui lapseootel naise seedimist ja hormonaalseid muutusi toetada, ei suutnud ma lihtsalt ära süüa.

Võtan sellest toitumisprogrammist kaasa teadmised ja harjumused ka tulevikuks, et olla üha teadlikum lapsevanem, kuidas kujundada läbi enda oma lapse toidulaud nii, et pakkuda talle võimalikult palju toitu, mis toetaks tema arengut ja vastupanuvõimet nii vaimsel kui füüsilisel tasandil. Lisaks pean mainima, et toitumisprogrammiga liitumisest alates kuni tänaseni, võttes arvesse, et olen tööalaselt väga liikuv, Eesti ilmade heitlikkust ja möödunud kevadisi haiguspuhanguid, olles käinud kahel reisil (Türgis ja Hispaanias), teadvustades olemasolevat Covid’it ja nüüd ka rasedust ja sellega kaasneda võivaid organismi nõrgestumisi või vastuvõtlikkust, ei ole ma olnud kordagi haige. 😊

8-nädalane toitumisprogramm alustab juba esmaspäeval. Jõuad veel meiega liituda!

Kiirusta, sest soodushinnaga registreerimine kestab veel vaid loetud päevad.