Skip to content

Kevadväsimus niidab jalust?

Päike tõuseb varem ning linnudki laulavad, kuid energiast jääb ikka puudu? Paljusid meist kimbutab praegusel ajal kevadväsimus. Kuidas siis see seljatada ning saada tagasi energia, et nautida kevadpäikest veelgi rohkem? Siin on Sulle mõned nipid, mida proovida.

  • Maga piisavalt

Üks põhjusi, miks me end väsinult tunneme on see, et me ei ole piisavalt maganud. Proovi saada 7-9 tundi kvaliteetset ööund. Muuda tuba pimedaks ning jahedaks, soovituslikult võiks olla magamistoa temperatuur 20 kraadi.

  • Liiguta end

Liikumine on meile nii oluline ning väga suur hulk inimesi ei saa kokku minimaalset liikumishulka, mis on 150-300 minutit nädalas. Proovi liikuda vähemalt 30 minutit iga päev. Eriti oluline on liikuda värskes õhus ja püüda päikest. Nii saame me ka väga vajalikku D-vitamiini. Regulaarne treening aitab toetada südamelihaste tööd ning parandab ainevahetust, mis omakorda aitab kaasa energiatasemele ja paremale tujule.

  • Söö palju puu-ja juurvilju

Puu-ja juurviljad on täis vitamiine ja mineraalaineid, mida meie keha väga vajab, eriti peale pikka ja pimedat talve. Mida värvilisem ja mitmekesisem su toidulaud on, seda rohkem sa oma kehale pai teed. Ära unusta oma menüüsse lisada ka marju, need on täis antioksüdante ning sisaldavad ohtralt vitamiine. Lisa rohelisi lehtköögivilju oma smuuti sisse, tee värvikirevaid salateid või söö marju vahepalaks.

Proovi seda imemaitsvat kinoa salatit peedi ja fetaga! Retsepti leiad SIIT.
  • Vähenda töödeldud toitu

Erinevad valmistoidud, poolfabrikaadid, töödeldud liha, vorstid võiksid meie menüüs olla piiratud. Mida rohkem me töödeldud toitu sööme, seda vähem satub meie toidulauda värsket puu-ja köögivilja. Enamus töödeldud toitu on toitainevaesed, liigse kaloraaziga ning jätavad meid näljaseks ning teevad uniseks. Võimalusel kokka kodus ise ning piira väljas söömist, suur boonus kodus kokkamisel on see, et sa tead täpselt, mis su toidus on ning väldid ebavajalikke koostisosi.

  • Joo piisavalt vett

Meie keha koosneb suures osas veest ning juba väikene puudujääk annab tunda. Väga tihti tunnevad inimesed väsimust, peavalu ja isusid seetõttu, et nende keha on vedeliku puuduses. Päevas peaks tarbima vähemalt 2 liitrit puhast vett. Soeta endale ilus veepudel, mida saad endaga koguaeg kaasas kanda, nii ei unune vee joomine enam ära.

  • Kindlusta, et sa saad kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained kätte

Tugev väsimus võib olla ka tingitud mõne vitamiini või mineraalaine puudusest. Üks, mida tasuks lasta oma perearstil mõõta, on D-vitamiini tase. Talvisel pimedal perioodil ei saa me piisavalt päikesevalgust ning kevadeks on tihti meie D-vitamiini varud otsakorral ning lisa manustamine toob meile turgutust. Kõige paremini omastab meie keha D-vitamiini naha kaudu päikesest. Ka mõned toiduained nagu munakollane, lõhe ja teised rasvased kalad sisaldavad D-vitamiini. 

Lõhesalat värske kartuli ja avokaadoga. Retsepti leiad SIIT.
  • Vähenda stressi

Stressi maandamine aitab parandada energiataset. Mida vähem stressi meie kehas on, seda energilisemalt me end tunneme. Kui me oleme vaimselt kurnatud, on ka meie füüsiline keha kurnatud. Võta endale iga päev vähemalt 5 minutit, et tegeleda millegagi, mis sulle rõõmu toob. Olgu selleks jooga, jalutuskäik, mõnus vann, tore raamat, meditatsioon või kõne sõbrale. Mida rohkem me tegeleme sellega, mis meile rõõmu toob, seda paremini suudame igapäevase stressiga toime tulla. Hea abimees on ka päevavalguslambid.

  • Toidud, mida võiksid oma menüüsse lisada

Lisa enda menüüsse rohkem erinevaid toiduained nagu näiteks kurkum, ingver, küüslauk, samuti C-vitamiini rikkad toiduained nagu paprika, astelpaju,apelsinid, avokaado, maasikad. Samuti võiks menüüsse lisada erinevaid pähkleid ja seemneid nagu linaseemned,parapähklid,kõrvitsaseemned, mandlid ja kreeka pähklid. Maiusta tumeda šokolaadiga, vali vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaad. Täistera kaerahelbed on hea B-grupi vitamiinide allikaks, mis omakorda aitavad väsimuse vastu. Kaerahelvestest keeda putru, lisa neid smuutisse või küpseta kaerahelvestega mõnus maius. Maitsesta oma toitu erinevate maitseainete ja ürtidega ning võimalusel lisa idandeid ja võrseid.

Kõige olulisem on menüü mitmekesisus ning vaheldus. Samuti ära unusta tarbida rohkelt puu-ja juurvilju ning vähendada töödeldud toidu osakaalu. Maga piisavalt ning muuda regulaarne treening osaks oma rutiinist. Joogiks tarbi piisavas koguses vett ning ära unusta ka stressiga tegeleda. Kui kahtlustad endal mõne vitamiini puudujääki, konsulteeri oma perearstiga.

Kui sind huvitab tervislik ja teadlik toitumine, siis uus 8-nädalane heade toitumisharjumuste loomise ja kaalulangetusprogramm alustab juba 10. aprillil! 

Eelmises programmis osalenud Piret: “Soovitan Toitumisnõustaja+ 8-nädalast toitumisprogrammi kõigile. Ka neile, kellel ei ole kaaluga muret, aga tunnevad, et energiat on vähe, või et tahaks rohkem asju ära teha. Kui mul oli enne probleem, et pidevalt tahaks midagi näksida, siis nüüd on probleem, et pidevalt tahaks midagi teha – energiat on mitme inimese eest!

Toitumisnõustaja+ 8-nädalase heade toitumisharjumuste programmiga tõstad oma toitumisteadlikkust ning lood päriselt head toitumisharjumused, tänu millele saavutad kergusega tulemused, mis enne tundusid võimatuna. 

Liitu kohe, sest soodushind lõpeb peagi!