Skip to content

Kuidas jõulude ajal teadlikumaid valikuid teha?

Jõulud on paljude jaoks see rõõmus ja südamlik aeg aastas, kus võtame aega, et olla koos oma pere ja lähedastega. Kahjuks tunnevad paljud meist jõulude saabudes ärevust, kartes, et jõuludel toiduga liialdamine võib tervislikult reelt maha lüüa või aeglustada tervisega seotud eesmärkide saavutamist.

Siin on mõned nõuanded, kuidas püsida ka jõulupidustuste hooajal tervislikul teel ja süümepiinadeta jõuluõhtut nautida.

  • Alusta jõulumaitsetega juba enne jõule!

Kuna jõuludel pakutav toit on hooajaline ja tavaliselt kaob poelettidelt uue aasta saabudes, võib see tekitada soovi süüa neid toite rohkem. Tegelikult müüakse piparkooke, verivorste, hapukapsast ja mandariine juba mitu kuud enne jõule ja nii on neid tegelikult täiesti võimalik süüa mõõdukalt ja tasakaalustatult. Nii ei teki jõuludel tunnet, et peab sööma rohkem, sest neid toite justkui varsti enam ei saa. 

  • Ära jäta toidukordasid vahele

Just see on kõige tüüpilisem “viga” mida tehakse enne suurt jõulusöömaaega. Kas oled tundnud ahvatlust jätta söögikordasid ära, et säilitada hilisema piduliku õhtusöögi jaoks rohkem ruumi? Jättes toidukordasid vahele, on õhtuks veresuhkru tase langenud nii madalale, et üle söömist on pea võimatu vältida.

  • Ära unusta köögivilju

Eriti head on brokoli, brüssel kapsas, lillkapsas. Ristõielised köögiviljad toetavad meie keha detoksifikatsiooni, immuunsüsteemi ja on antioksüdantide rikkad. Miks mitte teha enne suurt jõulusöömaaega hoopis toitaineterikas smuuti, kuhu lisada rohkelt lehtköögivilju, marju ja seemneid/pähkleid. 

  • Joo piisavalt vett 

Jõulupidustuste ajal tarbitakse sageli ka alkoholi, mis viib kehast vett välja. Hea oleks juua iga klaasi alkohoolse joogi kohta üks klaas vett ning üldse võiksid päeva jooksul proovida tarbida vähemalt 2 liitrit puhast vett. Kui külmal ajal on vett keerulisem tarbida, siis  tea, et ka taimeteed lähevad  nö veena arvesse. Maitsva taimetee saad näiteks ingverist, piparmündist, apteegitillist, sidrunist või artišokist.

  • Hoolitse oma seedesüsteemi eest 

Alkohol, suhkur ja rasvased toidud võivad seedesüsteemile lisastressi tekitada. Näri toitu korralikult ja väldi pidevalt söömist ja näksimist. Ideaalis võiks toidukordade vahed olla 2,5-3 tundi. Jõuluõhtul tõuse vahel söögilaua tagant püsti, liigu toas ringi või mine välja jalutama. See aitab seedimisele kaasa ja hoiab veresuhkru tasakaalus.

  • Söö korralik hommikusöök 

Üldiselt on pidustused peale lõunat või õhtuti – see annab Sulle võimaluse süüa tasakaalustatud hommikusöök, et valmistada oma keha päevaks ette. Ühes tasakaalustatud hommikusöögis on kindlasti komplekssüsivesikud, rasvad, valgud ja köögiviljad või marjad esindatud. 

Ükskõik, kus maal Sa parasjagu oma tervise rännakul oled, võimaldavad need nõuanded vältida süümepiinu ja hoida Sind õigel rajal! Ja pea meeles, et ei ole mõtet tunda ärevust või stressi mõne mitte nii tervisliku toidukorra üle, kui enamuse ajast toitud tervislikult! 🙂 


Piparkoogimaitselised energiapallid. Retsepti leiad Toitumisnõustaja+ retseptide alt.

Naudi jõuluperioodi ja kui soovid uuel aastal alustada tervislikumat teed, siis juba 9. jaanuaril algab uus 8-nädalane heade toitumisharjumuste ja kaalulangetusprogramm. Selle programmi puhul ei ole tegemist dieediga, vaid toitumisalase õppega, kust saad toitumisalased teadmised kogu eluks!

Ja mis seal salata, kui programmist saadud teadmisi rakendada, siis kaovad ka soovimatud lisakilod! 🙂 

Eelmises programmis osalenu:

“Programmiga otsustasin liituda, et saada toitumise osalt teadlikumaks ja õppida tervislikult toituma. Programmi juures meeldis kõige rohkem see, et siin ei olnud kindlat kava või etteantud toite, mida peab või ei pea sööma. Väga meeldis, et tervislikke valikuid tuli ise teha. 

Suurim muutus on see, kuigi kehakaal langes 4,6kg, siis tegelikult kaalunumber on kõigest number ja see milline vaatepilt mulle peeglist vastu vaatab, on hoopis midagi muud! 

Olen kehalt väga palju sentimeetreid kaotanud ja see meeldib mulle väga! Lisaks on mul väga palju energiat, kerge olla ja pidevalt hea tuju! 

Positiivne oli veel see, et sain väga palju uusi teadmisi ja õppisin ennast / enda keha ja vajadusi rohkem analüüsima. Enda üle olen veel uhke seetõttu, et programmi kestel käisin paar päeva reisil, kus oli mõnevõrra keerulisem tervislikult toituda, aga tegin igal hetkel vähegi tervislikumaid valikuid ja püsisin kenasti reel. Need olid väga mõnusad 8 nädalat! Kindlasti jätkan programmis omandatud teadmiste juurutamist :)”

Uuri lähemalt ja liitu juba täna, sest veel mõned päevad kehtib varajase linnukese soodustus!