Skip to content

Kuidas suvisest pidustuste- ja grillhooajast tagasi tervislikuma toitumise rutiini naasta?

Paljudele meist on suvel veidi keerulisem oma toitumist jälgida ja heas toitumise rutiinis püsida. Kõik need väljasõidud, reisid, grillõhtud ja kuuma suveilmaga jäätise nautimised kuuluvad igatahes suve juurde, kuid võivad kergesti meie toitumisharjumusi muuta. Küll aga ei tasu sellepärast muretseda, ajapikku loksub kõik taas paika ning sügise algus on suurepärane aeg taas tervislikumate rutiinide juurde naasmiseks. 


Jagame Sulle mõned soovitused, mis võivad abiks olla:

Planeeri oma toidukorrad ette, võid ka juba nädalavahetusel järgmise nädala toidukorrad läbi mõelda. Õhtu- ja lõunasöökide planeerimine vähendab pingeid ja säästab nii raha kui ka  aega. Samuti on poes palju stressivabam ostelda, kui tead täpselt, mida vajad.

Hea nipp on ka nii külm- kui ka köögikappi tervislikud snäkid nädalaks valmis varuda.  

Kui nautisid suvel jäätist või muud magusat natuke rohkem kui peaks, siis püüa nüüd teadlikult maiustuste tarbimist vähendada. Naudi hoopis neid maitsvaid sügisande, mida loodus meile kingib – õunad, ploomid, pirnid jms. 

Katseta ka tervislikumate ja lisatud suhkru vabade maiustustega. Hästi sobivad näiteks need kaerahelbe-banaaniküpsised või need energia pallikesed.

Kaerahelbe-banaaniküpsised. Toitumisnõustaja+
Banaani-kaerahelbeküpsised Toitumisnõustaja+ retseptikogust

Kokka rohkem ise! Kodus toitu valmistades saame valida täpselt, mis toorainet toidu valmistamisel kasutame ja ei saa ka salata – ise tehtud, hästi tehtud. Väljas einestades või valmis toite koju tellides ei saa me paraku täit ülevaadet, kui palju on toidule lisatud soola, suhkrut, üleliigseid õlisid jms. Samuti väldi poolfabrikaate, nendes on palju lisaaineid, mida me kodus toitu valmistades saame õnneks vältida. 

Söö regulaarselt! Tee põhitoidukordade juurde ka tervislikke vahepalasid. Hoia toidukordade vahed maksimaalselt 3 tundi, nii tagad stabiilsema energiataseme ning hoiad ära ka need seletamatud magusaisud ning ülesöömishood. 

Head vahepalad:

Rukkileib avokaado ja idudega

Maga piisavalt. Vähene või halb uni võib põhjustada rakkude insuliinitundlikkuse vähenemist, seega on väga oluline saada piisavalt unetunde. Tihtipeale korvame väsimust just nimelt suhkruga. 

Kuidas paremini magada: 

  • Ära söö õhtul hilja suhkrurikkaid tooteid
  • Proovi vähemalt 2,5 tundi enne magamaminekut mitte süüa
  • Samas, ära mine ka väga tühja kõhuga magama
  • Toitu päeva jooksul regulaarselt ning väldi õhtuti väga suuri söögikordi

Joo puhast vett. Hoia oma keha hüdreeritud veega, mitte karastusjookide ja mahladega. Kui tarbid kohvi, siis joo lisaks iga tassi kohta klaas vett. Kohv on diureetikum ning viib kehast vett välja. Samuti, püüa mitte rohkem kui 2  tassi kohvi/musta teed päevas juua. 

Lisaks tea, et piisav vee tarbimine (1,5-2 L päevas) aitab ergutada seedimist, vähendada peavalusid, suurendada ajujõudlust ning hoida meid kauem noorena! 

Igatahes, ära tunne end selle pärast halvasti, et suvel veidi oma toitumise rutiinist välja tulid ja rohkem head-paremat nautisid. Oluline on jätkata ning samm-sammult heade harjumuste juurde naasta. Järjepidevus on kõige olulisem. 

Seega, kui soovid sel sügisel oma toitumisharjumusi parandada, saada toitumisest uusi olulisi teadmisi ning tervislikult ja püsivalt kehakaalu langetada, siis oled oodatud 03.10 algavasse ainulaadsesse toitumisprogrammi. Loe lähemalt 8-nädalase programmi kohta siit.

Loe eelnevate osalejate edulugusid.