Skip to content

Kuidas veresuhkrut tasakaalustades kergusega kaalu langetada?

Oled Sa kunagi mõelnud, kas ja kuidas on edukas ja püsiv kaalulangus ning stabiilne veresuhkru tase omavahel seotud? Võime saladuskatte all öelda, et JAH, need on omavahel seotud ja ilmselt rohkemgi kui arvata oskad! Loe edasi ja saad teada, kuidas. Samuti leiad siit ka mõned nipid, kuidas enda veresuhkrutaset stabiilsena hoida. 

Tõsiasi on see, et kui oleme pidevalt “veresuhkru ameerika mägedel” ehk meie veresuhkru tase käib päeva lõikes tihti üles-alla, tähendab see seda, et meie kehas on insuliinitase pidevalt kõrge. Selle tagajärjel on meil suurem tõenäosus haigestuda südame-ja veresoonkonna haigustesse, diabeeti ning ka maksa rasvumiseks.

Pidevalt üles-alla käiva veresuhkruga kaasnevad tihti ka väsimus, seletamatud isud, tujude kõikumine, näonaha probleemid ning ka hormonaalne tasakaalutus ja unetus.

Samuti talletab meie keha selle veresuhkru suure kõikumise tagajärjel kergemini rasva ning meil võib olla raskusi kaalulangetamisega. Lihtsalt öeldes, kui meie glükoositase veres on pidevalt kõrge, on ka rasval väga keeruline “põleda”

Tagades oma kehale päeva lõikes stabiilse veresuhkrutaseme, võib see kaasa tuua lahenduse paljudele tervise- ja kaaluprobleemidele. Ja see on lihtne – meil vaja lihtsalt õppida toituma selliselt, et meie veresuhkrutase püsiks päeva jooksul võimalikult stabiilsena. See ei ole raketiteadus, vaid vajab lihtsalt veidi baasteadmisi ning praktikat, et näeksid ise, milliseid imesid võib veresuhkru tasakaalustamine meie kehas korda saata! Ja seda kõike ilma kaloreid lugemata! 

Siin on Sulle 5 nippi, kuidas enda veresuhkrutaset stabiilsena hoida:

  • Söö regulaarselt 

Üks peamisi põhjusi, miks meie veresuhkru tase meenutab ameerika mägesid on see, et laseme oma veresuhkrul liiga madalale langeda ning seejärel soovime energiat taastada just eriti suhkru- ja kiirete süsivesikute rikka toiduga, mis omakorda tõstab veresuhkru taaskord kõrgele. Ja muidugi järgneb sellele peagi uus langus. See kõik juhtub, kui sööme ebaregulaarselt, jätame söögikordade vahele liiga pikad vahed ning näksime eelkõige kõrge suhkrusisaldusega toite. Süües regulaarselt iga 3-4 tunni tagant ja lisades menüüsse ka tervislikke vahepalasid, hoiame veresuhkru taseme stabiilsena ning vähendame ka magusaisu. 

  • Kombineeri teadlikult oma toite 

Kombineerides omavahel süsivesiku valgu või rasvaga aeglustame süsivesikust tuleneva “suhkru” imendumist seedetraktis, see omakorda aitab hoida keha veresuhkrutaset stabiilsemana ning hoiab ka kõhtu kauem täis. Ehk siis võta näiteks vahepalaks õuna juurde mõned pähklid ning lisa ka hommikupudrule banaani ja marjade juurde meelepäraseid pähkleid ja seemneid.

Õun maapähklivõiga.
  • Harrasta regulaarset treeningut 

Regulaarne treening peaks igaühe kalendrisse kuuluma. Mitmed uuringud on tõestanud, et inimesed, kes harrastavad regulaarset treeningut säilitavad päeva jooksul stabiilsema veresuhkru taseme kui need, kes ei treeni. Seda seetõttu, et meie lihased kasutavad toidust saadud glükoosi enda tarbeks ära, seega ei talletu üleliigne glükoos meie kehal rasvana.. Seepärast soovitamegi peale süsivesikuterikast toidukorda minna kasvõi 10 minutiks jalutama. 

  • Lisa oma menüüsse kroomi- ja magneesiumirikkaid toite

Need kaks mineraali on tuntud selle poolest, et aitavad reguleerida veresuhkrutaset ja vähendada magusaisu. 

Magneesiumirikkad toidud on näiteks erinevad pähklid ja seemned, täisteraviljad, rohelised lehtviljad ning vetikad. Kroomi sisaldavad näiteks pähklid, täisteratooted, liha, pärm, puu- ja köögiviljad. Mida vähem on toitu töödeldud, seda mineraalide rikkam see on, seega tasub alati eelistada võimalikult koostisosade vaba toitu.

Puuviljasalat jogurti ja seemnete/pähklitega
  • Eelista täisteravilja

Täisteravili on suurema kiudainete sisaldusega ning mida kiudainerikkam on süsivesiku allikas, seda vähem mõjutab see meie veresuhkru taset. Lisaks mõjub kiudaineterikas toit soodsalt seedimisele ning soolestiku mikrobioomile, aitab reguleerida kehakaalu ja hoiab toidukorra järgselt ka kõhu kauem täis. Mida püsivam on meie täiskõhutunne, seda vähem me asjatult näksime.

Rukkileib avokaadoga

Kui soovid rohkem veresuhkru tasakaalustamise kohta õppida ning saada ka teisi väga olulisi toitumisteadmisi, siis oled südamest oodatud Toitumisnõustaja+ 8-nädalasse heade toitumisharjumuste ja kaalulangetus programmi. Programmis tõstad oma toitumisteadlikkust ning lood päriselt head elukestvad toitumisharjumused, tänu millele saavutad kergusega tulemused, mis enne tundusid võimatuna. 

Tagasiside 8-nädalases programmis osalenutelt:

Gerli: “Ma polnud enne veresuhkru tasakaalustamise kohta eriti midagi kuulnud, aga olin väga üllatunud, kui hästi see mulle mõjus. Kaal langes, energiat oli rohkem, nahk oli klaarim, päevad ei olnud enam nii vaevalised ning igasugused veidrad isud kadusid. Ma olen nii õnnelik, et liitusin, reaalselt kõik võiksid selle programmi läbi teha!” 

Osaleja: “Programmiga otsustasin liituda, kuna tahtsin muuta oma toitumisharjumusi! Otsus just see programm valida, tuli suuresti edulugudest ja tuttavatest nägudest, aga ka sellest, et toitu ei pea kaaluma ja ühestki toidugrupist ei pea loobuma. Programmi juures meeldis see, et oli olemas toetav Facebooki grupp, kuhu võis igal ajal postitada, küsida ja oma mõtteid jagada. 

Kõige suurem muutus minu jaoks on kindlasti 10 kg kaalulangust ja seda vaikselt ning tervislikult. Minu toitumisharjumused on oluliselt paranenud ja toidulaud värvilisem ning energiatase hoopis teine, mis kaheksa nädalat tagasi. Kõige toredam avastus oli see, et koos toitumisharjumuste muutustega, muutus ka füüsiline aktiivsus palju kergemini teostatavaks. Igapäevaselt 6-7 km jalutada ei olnud üks hetk enam mingi probleem!”

Kui sooviksid olla sellel sügisel ise enda edulugu, siis liitu kohe 8-nädalase programmiga, sest programm algab juba homme!

Uuri lähemalt ja liitu siit: https://toitumisnoustajapluss.ee/