Skip to content

Miks oleks hea mõte süüa rohkem taimset toitu ja seda nii tervise kui keskkonna seisukohast?

“Köögi- ja puuviljad on väga kiudaineterikkad. Ent pea meeles, et puu- ja köögivilja mahlades enam kiudaineid pole, seega on alati parem puuvilju pigem süüa, mitte juua. Kiudainete puudus on lääne dieedis üks levinum probleem, sest töödeldud toidus on kiudaineid juba oluliselt vähem, kui toidus, millel polegi koostisosasid ja neid puu- ja köögiviljadel pole.”

On mitmeid põhjuseid, miks tasuks oma menüüsse rohkem taimset toitu lisada. Taimed (eelkõige töötlemata kujul) mõjuvad meie kehas põletikku alandavalt. Liigne põletik kehas võib olla mitmete haiguste riskifaktoriks. Põletiku vähendamine kehas aitab olla tervem, aeglustada vananemist, kuid ka vähendada krooniliste haiguste riski. Lisaks on töötlemata taimne toit vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja eriti just kiudainete rikas. Rohke taimse toidu osakaal soodustab ka seedimist, rikastab soolestiku mikrobioomi, võib alandada nn halba kolesterooli, normaliseerida vererõhku ning seeläbi vähendada südame- ja veresoonkonna haiguste riski.

Taimse toidu tootmisel ja kasvatamisel on enamasti ka madalam ökoloogiline jalajälg ning seetõttu mõjub taimse toidu eelistamine hästi ka keskkonnale. 

Kuidas aitab puu- ja köögiviljade söömine kaasa tervislikule toitumisele? Puu- ja köögiviljade ning marjade tarbimine on meie kehale väga hea diil – me saame nendest rohkelt kasulikke vitamiine, mineraale, samuti ka kiudaineid, vett, antioksüdante ja seda kõike võrdlemisi madala kaloraaži eest. Just seetõttu aitab piisavas koguses puu- ja köögiviljade tarbimine hoida ja/või saavutada ka tervislikku kehakaalu.

Miks oleks hea mõte süüa rohkem taimset toitu ja seda nii tervise kui keskkonna seisukohast?

“Köögi- ja puuviljad on väga kiudaineterikkad. Ent pea meeles, et puu- ja köögivilja mahlades enam kiudaineid pole, seega on alati parem puuvilju pigem süüa, mitte juua. Kiudainete puudus on lääne dieedis üks levinum probleem, sest töödeldud toidus on kiudaineid juba oluliselt vähem, kui toidus, millel polegi koostisosasid ja neid puu- ja köögiviljadel pole.”

On mitmeid põhjuseid, miks tasuks oma menüüsse rohkem taimset toitu lisada. Taimed (eelkõige töötlemata kujul) mõjuvad meie kehas põletikku alandavalt. Liigne põletik kehas võib olla mitmete haiguste riskifaktoriks. Põletiku vähendamine kehas aitab olla tervem, aeglustada vananemist, kuid ka vähendada krooniliste haiguste riski. Lisaks on töötlemata taimne toit vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja eriti just kiudainete rikas. Rohke taimse toidu osakaal soodustab ka seedimist, rikastab soolestiku mikrobioomi, võib alandada nn halba kolesterooli, normaliseerida vererõhku ning seeläbi vähendada südame- ja veresoonkonna haiguste riski.

Taimse toidu tootmisel ja kasvatamisel on enamasti ka madalam ökoloogiline jalajälg ning seetõttu mõjub taimse toidu eelistamine hästi ka keskkonnale. 

Kuidas aitab puu- ja köögiviljade söömine kaasa tervislikule toitumisele? 

Puu- ja köögiviljade ning marjade tarbimine on meie kehale väga hea diil – me saame nendest rohkelt kasulikke vitamiine, mineraale, samuti ka kiudaineid, vett, antioksüdante ja seda kõike võrdlemisi madala kaloraaži eest. Just seetõttu aitab piisavas koguses puu- ja köögiviljade tarbimine hoida ja/või saavutada ka tervislikku kehakaalu. 

Puu- ja köögiviljad on ka C-vitamiini rikkad, eriti rohkelt sisaldavad C-vitamiini veidi hapukama maitsega viljad. C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis turgutab immuunsüsteemi, aitab võidelda haigustekitajatega, vähendab põletikku ning hoiab meid ka kauem noorena. Täpselt samu kasutegureid omavad ka teised viljades peituvad antioksüdandid.

Köögi- ja puuviljad on ka vägagi kiudaineterikkad. Ent pea meeles, et puu- ja köögivilja mahlades enam kiudaineid pole, seega on alati parem puuvilju pigem süüa, mitte juua. Kiudainete puudus on lääne dieedis üks levinum probleem, sest töödeldud toidus on kiudaineid juba oluliselt vähem, kui toidus, millel polegi koostisosasid ja neid puu- ja köögiviljadel pole. Kiudained on äärmiselt olulised meie soolestiku tervisele ning seedimisele. Mida rohkem kiudaineid meie toidulaual on seda mitmekesisem on ka meie soolestiku mikrobioom. Soolestikus asub aga ca 70% kogu meie immuunsüsteemist, seega terve soolestik hoiab meid ka eemal haigustest. Lisaks aitab kiudainete rikas toit hoida kauem täiskõhutunnet ning seeläbi aitab vältida ülesöömist ja ka magusaisusid. 

Värsked puu- ja köögiviljad on ka veerikkad ning vesi on meie organismi põhivajadus! 

Kuidas tuua oma toidulauale rohkem puu- ja köögivilju?

Kõige olulisem nipp rohkemate puu- ja köögiviljade tarbimiseks on neid lihtsalt rohkem poest või turult osta! Kui kodus on laual puuviljavaagen ning külmkapist leiab alati värskeid või külmutatud köögivilju, siis on ka suurem tõenäosus, et need jõuavad ka taldrikule. Samuti on oluline jälgida ka vana head taldrikureeglit. Taldrikureegli järgi võiks ideaalis olla meie taldrik 50% ulatuses täidetud köögiviljadega. Isegi 40% on juba väga hea!

Päeva jooksul tasub alati teha ka vahepalasid ning tervislikuks vahepalaks on suurepärane idee haarata oma lemmik puuvili või meelepäraseid köögivilju. Porgandid, sellerivarred, kirsstomatid, paprika- või kurgiviilud sobivad vahepalaks ideaalselt. Selleks, et kõht püsiks kauem täis, võib neid dippida hummusesse või haarata köögiviljade kõrvale peotäis pähkleid. 

Ka hommikut saab juba puu- ja köögiviljadega alustada. Hommikupudrule tasuks moosi asemel panna värskeid või külmutatud marju ning magustamiseks banaani ning võileivale juustu asemel heade rasvade rikast avokaadot.

Kui smuutid meeldivad, siis ka nendesse saab lisada omajagu värskeid puu- ja köögivilju. Lisaks magusatele puuviljadele tasub smuutisse kindlasti lisada väekaid marju ning rohelisi lehtvilju – nt spinatit, lehtkapsast või piparmünti. Ka peet ja avokaado sobivad smuutisse imehästi. 

Samuti tasub köögiviljadega olla loov ning neid julgelt erinevatesse toitudesse lisada ja vajadusel ka peita. Erinevaid köögivilju saab lisada suppidesse, kastmetesse, wokiroogadesse ja isegi kotlettidesse ning magustoitudesse. Soovitan proovida peedi-kikerhernekotlette ning suvikõrvitsaga šokolaadiruudukesi ehk browniesid

Lillkapsariisiga täidetud paprikad. Retsepti leiad Toitumisnõustaja+ retseptide alt.

Lillkapsapõhjal pitsa on olnud alati suur hitt ning maitsvalt täidetud paprikad või suvikõrvitsad ei jäta kedagi külmaks. Meie enda suur lemmik on baklažaanilasanje. 

Seega köögiviljadest ei pea tegema ainult salateid, köögiviljadest saab maitsvaid ja kõhtu täitvaid täisväärtuslikke roogasid. Soovitan julgelt katsetada ka nende köögiviljadega, mida pole olnud harjunud tarbima – kes teab, äkki leiad uue lemmiku! 

Kui sind huvitab tervislik ja teadlik toitumine ning tahaksid selle teema kohta veidi rohkem teadmisi saada, siis oled väga oodatud Toitumisnõustaja+ 8-nädalasse heade toitumisharjumuste loomise ja kaalulangetusprogrammi!

Uuri lähemalt siit: /https://toitumisnoustajapluss.ee/