Skip to content

Millised on parimad valge rafineeritud suhkru alternatiivid?

Suhkur on vaieldamatult maitsev, kuid selle liigne tarbimine võib aidata kaasa kaalu tõusule, II tüüpi diabeedi ja psüühikahäirete arengule ning kindlasti ei tasu unustada, et suhkur on ka vähirakkude meelistoit. Liigse suhkrutarbimise kahjulikkusest räägitakse palju ja tihti soovitatakse valget suhkrut asendada erinevate alternatiividega. Küll aga on siiski oluline teada, et enamik nö tervislikumaid alternatiive on siiski suhkur ja meie keha reageerib nendele täpselt sama moodi nagu tavalisele valgele suhkrule.

Seega, milline on siis see kõige parem ja tervislikum alternatiiv?

TOOR-ROOSUHKUR ja MELASSI SISALDAV PRUUN SUHKUR

Tavaline pruun suhkur on tegelikult lihtsalt melassiga pruuniks värvitud valge suhkur, seega kuidagi tervislikum see kindlasti ei ole. Toor-roosuhkur on parem. Nimelt on see rafineerimata ja pleegitamata suhkru tootmise vaheprodukt. Toor-roosuhkrus on tõepoolest veidi rohkem toitaineid, kui tavalises valges lauasuhkrus, kuid liialdada ei tasu ka sellega. Meie keha pruunil ja valgel suhkrul vahet ei tee ning veresuhkur reageerib ikka sama moodi, lihtsalt toor-roosuhkrust omastab keha veidi rohkem kasulikke toitaineid. 

Järeldus: Toor-roosuhkur on toitainerikkam kui lauasuhkur, kuid on siiski suhkur. 

MESI

Mee kasulikud omadused on meie armsad vanaemad meile juba kindlasti selgeks teinud, ja neid on tõepoolest mitmeid. Küll aga pean ma teid kurvastama sellega, et mesi mõjutab meie veresuhkru taset pea sama palju kui tavaline suhkur ning mesi on ka veidi kaloririkkam. Seega diabeetikutele ei ole mesi ega meega magustatud toidud samuti soovituslikud ning ka kaalu langetamisel ei aita suhkru asendamine meega eriti kaasa. Küll aga tasub teada seda, et mida tumedam mesi, seda rohkem kasulikke fütotoitaineid ja mineraale seal on. Seega see kaubanduses leitav helekollane vedel mesi ei ole kindlasti hea valik. Orgaaniline talumesi on oluliselt tervislikum ja toitainerikkam!

JäreldusMesi on endiselt hea külmetushaiguste ennetamiseks ja raviks ning mõõdukas koguses mett ei tee kindlasti paha, kuid meel lihtsalt suhkruasendajana eriti eeliseid pole.

VAHTRASIIRUP

Vahtrasiirupi puhul on oluline valida kõige tumedam, orgaaniline ja hinnalt pigem kallim siirup. Eelkõige seetõttu, et enamik soodsamaid “vahtrasiirupeid” on tegelikult vahtrasiirupimaitselised tooted ning seega on need lihtsalt vedel suhkur. Õige, võimalikult tume, siirup sisaldab mangaani ja tsinki ning on hea antioksüdantide allikas. Küll aga tasub arvestada sellega, et ka vahtrasiirupi peamine koostisosa on sahharoos ehk suhkur ning see mõjutab meie ainevahetust ja veresuhkrut sarnaselt valge suhkruga, eelis on lihtsalt see, et sarnaselt meele, sisaldab ka vahtrasiirup lisaks sahharoosile mitmeid olulisi toitaineid.

Järeldus: Väga oluline on valida kvaliteetne ja võimalikult tume siirup, kuid liialda ei tasu ka sellega.

PALMISUHKUR 

Palmisuhkrut valmistatakse nii palmüürpalmi, kookospalmi, kui ka datlipalmi tüve- ja õienektarist, kõige enam on levinud just kookospalmisuhkur. Võrreldes toor-roosuhkruga on palminektarist valmistatud magustajal väiksem mõju meie veresuhkrule, kuid koosneb see siiski enamasti sahharoosist ehk suhkrust. Seega suures koguses ja igapäevaselt ei tasu ka seda magustajat siiski tarbida, küll aga võib kookospalmisuhkrut pidada üheks toitainerikkamaks valge suhkru asendajaks. Lisaks sellele, et palmisuhkur on naturaalne ja looduslik,  sisaldab see eeskätt B-grupi vitamiine, samuti rauda, magneesiumi, tsinki ning kaaliumit.

Järeldus: Palmisuhkur on naturaalne looduslik suhkur, mis on madalama glükeemilise koormusega ja mõnusa karamellise maitsega

Millised on parimad valge suhkru alternatiivid?

AGAAVISIIRUP

Agaavinektar on Mehhikos traditsioonilisel viisil agaavikaktustest valmistatud magus siirup. Erinevalt eelnimetatutest sisaldad agaavisiirup sahharoosi asemel peamiselt fruktoosi (85%). Fruktoos imendub organismis aeglasemalt ning avaldab seetõttu väiksemat mõju veresuhkrule, seega on eelnimetatutest parem variant diabeetikutele ning lisaks sisaldab ka kaaliumit ning magneesiumit. Samuti tasub agaavisiirupit valides täheldada, kas siirup on toodetud mahepõllumajanduses ning paraku mängib ka hind olulist rolli – mida soodsam, seda vähem kasulikke omadusi. Ise olen kasutanud seda agaavisiirupit: https://umami.ee/toode/agaavisiirup/

Järeldus: Madala glükeemilise koormusega (GK) magustaja, mis sobib eelnimetatutest paremini diabeetikutele ja kaalulangetajatele.

STEEVIASUHKUR

Steevia magustajat valmistatakse steevia lehtedest. Steevia on tegelikult lauasuhkrust kordades magusam, kuid tema glükeemiline koormus (GK) ehk mõju veresuhkrule on olematu ning samuti ei sisalda see naturaalne magustaja kaloreid. Just seetõttu on steevia ideaalne magustaja kaalulangetajatele ja diabeetikutele. Steevia on kindlasti üks tervislikumaid ja ohutumaid magustajaid ning seda on hakatud viimasel ajal magusatööstuses ära kasutama. 

Järeldus: Hetkel üks parimaid looduslik looduslikke, olematu kalorsuse ja GK-ga magustaja. Pulbri kujul steevia on kõige sobivam küpsetiste ja magustoitude valmistamiseks.

Kui sooviksid rohkem teadmisi tervisliku ja teadliku toitumise kohta, siis oled väga oodatud Toitumisnõustaja+ 8-nädalasesse heade toitumisharjumuste loomise programmi.

8-nädalases programmis:

👉 Õpime lugema toiduainete koostisosade nimekirja – üllatud, kui palju lisatud suhkrut on nö soolases toidus. 

👉 Valmistame ise tervislikke, ilma lisatud suhkruta maiustusi – jah, see on võimalik! 

👉 Tutvustame valgele suhkrule paremaid altenatiive.

👉 Õpime tegema tervislikke vahepalasid, et hoida energiatase ühtlasena ning vältida magusaisu sööste.

Uuri lähemalt ja registreeru SIIT.