Skip to content

Mis erinevus on taimsetel ja loomsetel valkudel ja kui palju valku peaks üldse tarbima?

“Lisaks sellele, et kõrge valgusisaldusega toitumine on keha jaoks oluline, toetab see ka kehakaalu langust, suurendab lihasmassi ja -jõudu, vähendab nälga, kiirendab taastumist pärast treeningut ja aitab säilitada tervislikku kehakaalu. Kokku vajab organism 20 erinevat aminohapot, millest üheksat inimkeha ise toota ei suuda. ”

Enne, kui saame rääkida taimsete ja loomsete valkude erinevusest, oleks esmalt vaja aru saada, mis üldse valk on ja miks me seda vajame?

Valk on koos süsivesikute ja rasvadega üks kolmest olulisest makrotoitainest. Valk koosneb aminohapetest, mis jagunevad asendamatuteks ja asendatavateks aminohapeteks. Asendamatuid aminohappeid meie keha ise toota ei suuda, asendatavaid aminohappeid saab meie keha ise sünteesida. Kokku vajab organism 20 erinevat aminohapot, millest üheksat inimkeha ise toota ei suuda. Need on isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, fenüülalaniin, treoniin, trüptofaan, valiin ja histidiin.

Aminohapped vastutavad meie organismis paljude erinevate funktsioonide eest. 

Nad kannavad hapnikku läbi meie vere, tugevdavad meie immuunsüsteemi ja aitavad üles ehitada lihaseid.  Niisiis on kõrge valgusisaldusega toitumine meie keha jaoks väga oluline, aga lisaks sellele:

  • toetab see ka kehakaalu langust
  • suurendab lihasmassi ja -jõudu
  • vähendab näljatunnet
  • kiirendab taastumist pärast treeningut
  • aitab säilitada tervislikku kehakaalu.

Iga 1 gramm tarbitud valku annab kehale 4 kalorit energiat. 

Läätse bolognese. Retsepti leiad Toitumisnõustaja+ retseptide alt.

Mis vahe on siis taimsel ja loomsel valgul?

Nii loomsed kui ka taimsed toidud sisaldavad valku, aga loomset päritolu valgud sisaldavad asendamatuid aminohappeid taimset päritolu valkudest palju rohkem.

Loomse valgu allikad:

  • Punane liha
  • Linnuliha
  • Kala
  • Teised mereannid
  • Munad
  • Piimatooted

Taimsed valgu allikad:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Oad
  • Läätsed
  • Pähklid
  • Seemned

Peamine erinevus on nende makrotoitainete ja aminohapete koostises.

Loomsed valgud on kontsentreeritud valguallikad, milles on rasvu, aga puuduvad süsivesikud või on neid väga väheses koguses. Taimsed valgud sisaldavad tavaliselt vähem valku, rasvu ja rohkem süsivesikuid. 

Loomsed valguallikad, nagu liha, kala, linnuliha, munad ja piimatooted sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid, mida Sinu keha vajab.  Taimseid valguallikaid nagu ubasid, läätsesid ja pähkleid peetakse mittetäielikeks valguallikateks, kuna neil puudub üks või mitu kehale vajalikku asendamatut aminohapet. 

Kuigi sojatooted (nagu tofu või tempeh) on väga lähedased täisväärtuslikele valkudele, leidub sojas kahte asendamatut aminohapet vaid väikeses koguses ja seetõttu ei ole need täiesti võrreldavad loomsete valgusallikatega.

Seega, kui soovid tarbida vaid taimseid valguallikaid on oluline mõelda ja planeerida, kuidas Sa oma taimset valku kombineerid. Arvestades, et taimsetel valkudel puudub üks või mitu aminohapet, võib olla raskem saada kätte kehale vajalikke aminohappeid, sealhulgas olulisi vitamiine ja mineraalaineid. Seetõttu soovitatakse inimestel, kes tarbivad ainult taimseid valke, jälgida vitamiinide B12, D, DHA, raua ja tsingi tarbimist, et tagada organismi jaoks piisav kogus.

Kui palju valku me vajame?

Valgud võiksid katta 10–20% päevasest toiduenergiast. Üldiselt saab keskmine eestlane päeva jooksul piisava koguse valku, kuna süüakse palju liha- ja piimatooteid. Kui aga tunned, et Sinu menüüs on valku vähe, siis võiksid keskenduda mitmekesisusele ja tarbida valgurikast toitu iga toidukorraga. On oluline saada päeva jooksul piisav kogus valku, jagades oma valgu tarbimist päeva peale ära.

Kui tundub veidi keeruline ja tahaksid selle teema kohta rohkem teada saada, siis veel kuni selle nädala lõpuni on Sul võimalus liituda ainulaadse 8-nädalase tervislike toitumisharjumuste loomise programmiga. See programm ei ole järjekordne dieet, vaid toitumisalane õpe, mis on mõeldud inimesele, kes soovib omandada elukestvaid teadmisi toitumisest ja saavutada oma terviseeesmärke ilma kaloreid lugemata ja ühest kindlast toitumiskavast kinni pidamata. Programmist saad teadmised tervisliku toitumise kohta, mille põhjal saad teha ise nii enda kui oma pere toitumise osas teadlikumaid valikuid.

Programm algas 9.01, aga veel paar päeva hoiame uksi lahti ja jõuad veel liituda.

Hetkel on programmiga liitunud juba üle 200 inimese – hüppa sinagi kampa ja täida oma terviseeesmärgid kergusega!

Liitu programmiga siin.