Skip to content

Toitumisnõustaja soovitab, kuidas vähendada igapäevast suhkrutarbimist

Kas oled kunagi mõelnud, kui palju suhkrut sa igapäevaselt tarbid?

Meie toit sisaldab sageli rohkem suhkrut, kui arvame ja see võib meile teadmatagi tekitada tervisekahju.

Eestis tarbivad täiskasvanud keskmiselt 2-3 korda rohkem lisatud suhkrut kui soovitatav ning lapsed isegi 3-4 korda rohkem kui peaks. Probleem ei ole mitte ainult maiustuste liigtarbimises, vaid ka selles, et suhkrut lisatakse liialt paljudesse nö “soolastesse” toitudesse ja mis veelgi hullem, neid toite reklaamitakse sageli tervislikena.

Õnneks on sul võimalik teha ise teadlikke samme, et vähendada enda ja oma pere igapäevast suhkrutarbimist. Olles teadlikum oma toiduvalikutest, saame paremini hoolitseda oma keha ja vaimse tervise eest ning nautida tervislikumat ja energilisemat elu.

Siin on sulle 7 nõuannet, mida jälgida, kui soovid oma suhkrutarbimist kontrolli all hoida:

  • Teadlikkus suhkrust

Alustuseks on oluline teadvustada suhkrutarbimise mõju meie tervisele ning mõista, kus peituvad sinu toidulaual peamised suhkruallikad. Võib-olla ei söögi sa üldse palju maiustusi, aga sulle meeldivad erinevad kastmed nagu ketšup, magushapu kaste jms,  mis aga tegelikult sisaldavad samuti üllatavalt palju suhkrut. 

  • Toiduainete etikettide lugemine

Toiduainete etikettide lugema õppimine on oluline oskus, selleks, et oleksid võimeline ise tuvastama peidetud suhkruid. Toitumisalase teabe alt näed alati, kui palju sisaldab toode 100 grammi kohta suhkrut ning koostisosade nimekiri reedab, kas see suhkur on lisatud või mitte ehk siis, kui nimekirjas on välja toodud “suhkur”, siis sisaldab toode kindlasti ka lisatud suhkrut. Samuti mida eespool on “suhkur” koostisosade nimekirjas, seda rohkem seda ka tootes leidub. 

  • Looduslike suhkruallikate eelistamine

Eelista looduslikke suhkruallikaid nagu värsked puuviljad, marjad ja köögiviljad, kuna need sisaldavad ka kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid ja hoiavad kõhu kauem täis. 

  • Töödeldud toiduainete vältimine

Väldi võimalusel töödeldud toite, kuna sageli sisaldavad need suures koguses lisatud suhkruid. Töödeldud toidud hõlmavad kõiki toiduaineid, mis on ettevalmistatud, säilitatud või kuumtöödeldud. Näiteks külmutatud toidud, valmistoidud (nagu pastad, pitsad, valmistoidukastmed), konservid jne.

  • Järkjärguline vähendamine ja asendamine

Vähenda suhkrutarbimist järk-järgult, asendades suhkrurikkad toidud ja joogid tervislikumate alternatiividega – kasuta magustamisel näiteks mett või steviat. Samuti kui oled harjunud teele/kohvile suhkrut lisama, siis hakka järk-järgult lisatava suhkru kogust vähendama. Maitsemeel muutub päris kiiresti!

  • Kokka võimalikult palju kodus

Hea mõte on enamasti valmistada oma toitu kodus, kuna siis saad ise kontrollida, mida oma toidule lisad ning katsetada tervislikumaid retsepte. Ka klassikalisi küpsetisi on võimalik valmistada kasutades vähem suhkrut või magustades neid hoopis teiste tervislikumate magustajatega. Ka Toitumisnõustaja+ retseptikogumikust võid leida uusi tervislikke lemmikuid.

  • Hoidu magustatud jookidest

Kui soovid suhkrutarbimist piirata, siis soovitan kaloreid pigem üldse mitte juua. Kui on joogijanu, siis kustuta seda veega. Magustatud joogid sisaldavad päris suures koguses suhkrut, aga ei anna sulle mitte midagi peale väga kiiresti kaduva energialaksu. Siinkohal ei räägi ma ainult limonaadidest, vaid ka maitse- ja vitamiiniveedest, mida tihti reklaamitakse justkui tervislikuma alternatiivina. Tavalises 0,5 liitrises maitsevees on umbes 30 grammi suhkrut ehk 5 teelusikatäit, limonaadis on umbes 7 teelusikatäit. Mõlemal juhul on seda liiga palju korraga sisse juua. 

Ka puuvilja mahl, isegi kui see on värskelt pressitud ja ei sisalda lisatud suhkruid, ei peaks olema igapäevane osa menüüst. Klaasis apelsinimahlas on 21 grammi suhkrut ehk fruktoosi. Mahl tõstab kiiresti su veresuhkrut, ei täida kiudainete puudumise tõttu sinu kõhtu ning pigem tekitab magusaisu. Muidugi ei tee aeg-ajalt klaasike mahla paha, aga kindlasti ei peaks puuviljamahl olema iga sinu hommikusöögi kõrval. Kui sul on mahlapress ja oled suur mahlasõber, siis lisa mahlale ka juur-ja lehtvilju.  

Kokkuvõttes on teadlik suhkrutarbimine võtmeks tervislikuma elustiili juurde. Alustades väikeste sammudega ja tehes teadlikke valikuid, saame vähendada suhkrutarbimist ning parandada oma üldist tervist ja heaolu.

Kui suhkruvabadus kõnetab, aga ei oska ise kuskilt alustada, siis selle aasta parim väljakutse ootab Sind! Usu meid, Su keha tänab Sind! 💚

Kutsume Sind osalema SUHKRUVABA KUU VÄLJAKUTSES (04.03-31.03)!

PS: Väljakutse eesmärk ei ole öelda, et suhkur on paha ja suhkru tarbimine tuleb igaveseks lõpetada. Eesmärgiks on maitsemeele muutmine. Võta see väljakutse vastu ja proovi ära – Sa üllatud, kui kiiresti Su maitsemeel muutub.

Sind ootavad ees põnevad külalisesinejad, suhkruvabade maiustuste töötuba, sooduskoodid meie koostööpartneritelt, retseptikogumik, toetav FBki grupp ja kingitused aktiivsematele!

Jana:
“Ma ei tundnud kordagi, et olen millestki ilma, pean ennast piirama, ma õppisin nautima nii paljusid asju, mu maitsemeeled said täieliku restardi suhkruvaba väljakutse käigus ja pärast seda pole ma enam ühtegi asja taga igatsenud. Magus ei ole mingi eesmärk omaette ja kui ma seda endale luban, siis see peab 100% mulle maitsema ja olema tõesti seda väärt ning otsus magusat süüa täielikult ratsionaalne, mitte emotsionaalne.”

👉 Väljakutse info www.toitumisnoustajapluss.ee/suhkruvaba/ 👈

Kas lööd kampa? 🤩